Marck Feller bedacht ooit, toen hij nog voor televisie wekte, het format voor Hart van Nederland. Dat hij voor goed geld verkocht aan SBS6. Toch besloot hij die wereld een jaar of zes geleden de rug toe te keren en te kiezen voor online video. Gefrustreerd door de beperkingen van televisie, het slechte bereik van veel programma’s die hij maakte en de hoge kosten voor sponsoren en adverteerders. Dus toen online video een serieuzer zaak werd, was de overstap snel gemaakt. Met zijn bedrijf Feller Media maakt hij  online video voor met name bedrijven. Daarbij moet je denken aan livestreams maar ook videocontent: losse kleine programmaatjes of series. In alle gevallen staat de inhoud voorop.

“Voor ons is het belangrijk dat datgene wat wij maken het publiek waarvoor we het maken ook interesseert. Dat is onze missie. Als dat niet lukt dan zijn we nutteloze dingen aan het doen. (…)  Het moet iets los maken, aan het denken zetten, inzicht geven in een proces. Daarbij is het niet zo van belang dat het heel smakelijk is, maar wel dat de boodschap goed overkomt.” De professionele kwaliteit van de video voorop. “Er is ook een markt voor mindere kwaliteit online, daar wil ik niet smalend over doen. Er is een enorme MKB markt die ook allemaal video op hun website willen hebben, maar die kunnen ons echt niet betalen.”

“De kat op het skateboard verdwijnt qua kijkcijfers zo langzamerhand naar de achtergrond. ”

Opdrachtgevers hebben nog wel eens de neiging om te denken dat het allemaal wel wat minder kan. “Ze komen met hele goeie ideeën en zijn ervan overtuigd dat iedereen dat gaat zien. Dan komen ze ook met het plan om het op te nemen met een iphone, want dat kost ook bijna niks.  Dus in hun hoofd hebben ze voor 500 euro hele succesvolle video. Dat is dus niet zo.”  Sterker nog Feller signaleert een trend waarbij professionele video user generated content aan het wegdrukken is. “Goed gemaakte professionele video wordt steeds belangrijker en de kat op het skateboard verdwijnt zo langzamerhand naar de achtergrond.” Als je naar de kijkcijfers op Youtube kijkt althans. De best bekeken online video is televisie of fragmenten daarvan. Of door professionele bureau’s gemaakte video’s. “Dat is echt een groot verschil met 2, 3 jaar terug.”

Feller Media is op dit moment onder meer verantwoordelijk voor het live uitzenden van TEDx Amsterdam. Maar ze zijn ook te vinden op het terrein van Google Hangouts. Een instrument dat ook voor gewone mensen bereikbaar is, maar waar Feller Media een televisielaagje overheen legt. “Dan zetten we er een lampje op. We zorgen voor goed geluid. Het is ook weer geen rocketscience, maar we sluiten elk probleem uit. Dus dat betekent dat iedereen die in de Hangout aanwezig is weet wat er verwacht wordt en goed te verstaan is.  Dat alles is getest en  functioneert. Dat de vragen bekend zijn om  onzinnige of dubbele vragen uit te sluiten, zodat je binnen een half uur alle relevante vragen te pakken hebt.”

“Distributie gaat steeds meer een uitdaging worden ”

Kijkend naar de toekomst verwacht Feller de komende twee jaar vooral groei. “Ook aan de onderkant van de markt, de minder dure producties .” Maar zijn optimisme is beperkt. “Waar ik bang voor ben is dat de online videowereld steeds meer gedomineerd gaat worden door de grote spelers. Dan hebben we het over de Googles en de Facebooks…Dat betekent dat de distributie steeds meer in handen gaat komen van een paar partijen. Ik heb het gevoel dat distributie steeds meer een uitdaging gaat worden.”

Mensen hebben maar één keer tijd om naar iets te kijken. En wanneer bedrijven als Netflix de markt met mooi gemaakte video overstromen dan hebben lokale bedrijven al snel een probleem. Budgetten in Amerika zijn al snel het 100-voudige van de producties hier. “Grote internationale content partijen gaan steeds dominanter worden op het terrein van online video en daarmee lokale producties steeds meer gaan wegdrukken. (…) Het kijktijd aandeel van professionele video online wordt alsmaar groter. Het wordt knokken: we moeten internationaliseren.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van Merchandise.nl.