Vrijwel iedere student kent het gevoel: je hebt een tentamen, waar bij je twijfelt aan de kwaliteit van je eigen aantekeningen. Als je die al hebt gemaakt. StuDocu.com biedt uitkomst. Het internationale platform biedt studie aantekeningen van studenten aan. Helemaal gratis wanneer je zelf ook aantekeningen deelt en anders zijn de premium documenten tegen betaling van 4 euro per maand in te zien. Met maandelijks 15 miljoen gebruikers wist StuDocu onlangs een investering van 50 miljoen dollar in de wacht te slepen.

Het bedrijf drijft op crowd sourced content. “De samenvattingen zijn heel specifiek voor een universiteit. Dat is ook de reden dat we per universiteit uitbreiden. We hebben altijd heel erg gekeken naar de wisselwerking tussen vraag en aanbod om de markt gezond te houden, we proberen nu 1 of zelfs 2 niveaus dieper te gaan. We kijken niet alleen naar de universiteit, maar ook naar de studie en soms zelfs naar een specifiek vak: is er wel genoeg aanbod en komen er genoeg documenten bij en worden die voldoende gebruikt. Dat proberen we gezond te houden”, aldus aldus CEO Marnix Broer. Het bedrijf covert inmiddels zo’n 200 universiteiten in binnen- en buitenland.

“Een markt met veel spelers ”

“We zitten voornamelijk in West Europa, maar ook in Oost en Zuid Europa. We zijn 2 jaar bezig in Scandinavië, Canada, Amerika, Zuid-Amerika, Australië, Nieuw Zeeland en we proberen voet aan de grond te zetten in Azië.” De enorme investering is bedoeld om de groei nog meer te laten versnellen. “We groeien hard, daar zetten we ook op in. Dat is spannend en een uitdaging. Maar ondanks dat je dan winstgevend bent, pomp je bijna al het geld weer terug in het bedrijf. En we helpen nog lang niet alle studenten. Er zijn 200 miljoen studenten per wereld, dus als je er dan 15 miljoen helpt op dit moment zijn er nog veel meer die we kunnen helpen. We hebben nog veel stappen te zetten en die stappen kunnen we versnellen door geld op te halen. We willen nu hard inzetten op de markten waar we al zitten. Dubbel hard inzetten op de markten waar we nog niet zitten. Om zo meer snelheid te krijgen in het vliegwiel. We willen meer features aanbieden. We groeien nu voornamelijk organisch, maar we willen nu ook kijken hoe het werkt als we groeien met een marketing afdeling.”

Belangrijk, want StuDocu opereert in een markt met veel concurrenten. “Het is wel degelijk een markt waar best wel wat spelers in zijn gaan zitten. Wij zijn nu de tweede van de wereld, maar de nummer 1 is zeker 3 keer zo groot qua gebruikers en ook qua omzet. Dus we hebben zeker wat te bevechten. We hebben 2,5 jaar geleden ook al een partij over weten te nemen. Dat is succesvol gebleken. Dus daar staan we zeker voor open. Het is niet persé heel spannend, maar wel een heel fijn gevoel dat we nu het geld achter de hand hebben.”

“Een bredere kijk op de stof ”

Door mensen gratis toegang te geven tot premium content wanneer ze zelf waardevolle samenvattingen achterlaten heeft StuDocu een goede stok achter de deur voor het vinden van nieuwe inhoud. Al blijft het interessant om te zien dat mensen ook stukken willen leveren puur voor de waardering die ze ervoor krijgen. In Nederland biedt StudeerSnel.nl, de Nederlandse variant van de site, inmiddels ook de mogelijkheid om les te krijgen van succesvolle samenvatters. “We proberen het van student naar student te houden. Als iemand goed is in schrijven dan weten we dat het iemand is met kennis. We checken daarna of iemand geschikt is om les te geven. Daar krijgen ze ook les in. Op die manier staat er altijd hele goede docenten voor de klas. Wij nemen ook het risico: als je je tentamen niet haalt, dan krijg je je geld terug. Dat kunnen we aanbieden omdat we zeker weten dat we goede docenten aanbieden. Het is jammer genoeg niet schaalbaar. Daar kijken we wel naar: kunnen we niet ook een marktplaats verzinnen op dat terrein.”

Dat StuDocu studenten lui maakt wijst Broer van de hand. Het uitwisselen van aantekeningen vond altijd al plaats, het kostte alleen veel meer tijd. In het dagelijkse leven wissel je ook voortdurend informatie uit. “Je vraagt dingen aan collega’s en googlet de hele dag. Dat moet het onderwijs ook bieden: hoe kun je de juiste informatie vinden, wat is een goede bron, hoe doe je bron vergelijkingsonderzoek. Wij maken het sneller. En je hebt niet 1 samenvatting, maar 10. Daardoor ga je je uiteindelijk denk ik juist beter verdiepen: je krijgt een bredere kijk op de stof. Je moet zelf afwegen wat je serieus neemt, waar je vertrouwen aan hecht en wat niet.”

Universiteiten kunnen zelf ook meer inzetten op het toesten van inzicht in plaats van het toesten van feiten. Hoe dan ook: StuDocu groeit door. Het doel is elk jaar verdubbelen. En dan toch nog snel de juiste relevante documenten kunnen tonen. Daar gaat veel technologie in zitten, maar wordt desondanks elk jaar lastiger. Broer gelooft dat het goed komt. ” Met vastberadenheid en inzet lukt uiteindelijk alles.” En StuDocu ligt nog op koers. “In 2016 zaten we op 680.000 gebruikers en dan kom je bij telkens verdubbelen in 2020 uit op 10,88 miljoen. Dat hebben we gehaald, want dat jaar zaten we op 12 miljoen. We zitten nu op 15 miljoen. In december 22 miljoen? Dat moet haalbaar zijn.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!