De overheid verzamelt heel veel data. Veel van die data worden als zogenaamde open data ter beschikking gesteld. Dat betekent zoveel als dat iedereen ermee aan de slag mag. Martijn de Meulder is één van de mensen die dat doet. Hij is journalist, bouwt zelf apps en heeft de dienst Meteo Server. “Bij Meteo Server kun je live api’s afnemen: actueel weer, historisch weer op een bepaalde locatie en heel veel maritieme apps: hoe laat is het hoog water, laag water, hoe hoog zijn de golven. Die api’s zijn bedoeld voor professionals. Als je je inschrijft op Meteo Server dan krijg je sowieso 500 dataverzoeken per maand gratis, dus dan kun je zelf gaan pielen met de gegevens.”

De data die Meteo Server ter beschikking stelt worden door verschillende overheden ter beschikking gesteld.”Rijkswaterstaat is mijn hofleverancier. Wat ik doe is die gegevens inlezen in mijn servers, die verwerken en dan uitgeven in een makkelijk te gebruiken formaat voor anderen. Ik maak ze eigenlijk toegankelijk. Ze zijn in een breed geschakeerd aantal data verkrijgbaar bij Rijkswaterstaat, maar doorgaans moeilijk toegankelijk. Wanneer je naar Meteo Server gaat dan kun je hup aan de slag. Overheidsdata die vrij worden gegeven als vrije data  mag je op iedere manier gebruiken die je goed dunkt, dus ik mag er commercieel mee aan de slag.” Het overgrote deel van de klanten voor Meteo Server komt uit de energiesector.

“Ik bouw de apps die ik zelf wil gebruiken”

Het begon voor De Meulder allemaal met het bouwen van een eigen app. Als surfer bouwde hij een eigen app waarmee hij de actuele hoogte van de  golven kon checken. Inmiddels heeft hij zo’n zestig apps gebouwd die allemaal draaien om het weer en watersport. “Ik ben zelf watermens. Ik bouw gewoon apps die ik zelf wil gebruiken. Ik bouw ze in principe ook voor mezelf en als mensen dat tof vinden dan vind ik dat superleuk. Wanneer andere mensen ze gaan gebruiken dan krijg ik allerlei suggesties en daar doe ik dan wat mee, want dat is blijkbaar wat de markt wil. Uiteindelijk verdien ik er ook lekker geld mee.” Een bekende app van zijn hand is Zeeweer. Een samenvoeging van een algemene weer app en de Surf app, maar dan gericht op zeilers. De app telt zo’n 21.000 actieve gebruikers.

Op dit moment werkt De Meulder aan een kaart waarop alle gegevens verzameld worden. Rijkswaterstaat gaf anderhalf jaar geleden de benodigde data vrij. De Meulder greep zijn kans. “Ik ben heel rustig gaan programmeren en dat is de Waterkaart geworden. Daar lopen de gegevens  van 24 databronnen binnen en dat is nog niet klaar. Het is complex om alles goed binnen te halen en een plek te geven. Daar komt bij: zeilers zijn echt heel kritisch. Die staan er gewoon op dat de gegevens die ze op hun scherm hebben 100% klopt. Dus je moet constant zorgen dat de data aan de achterkant wordt bewaakt en wordt bijgewerkt. Daar gaat nogal wat programmeerwerk in zitten.”

“Open data werk echt ”

Het werk van De Meulder staat of valt met open data. “Het grote idee achter open data is dat je gegevens vrijgeeft zonder daar enige verwachting bij te hebben en dat je de markt laat doen wat ze ermee willen doen. De essentie daarvan is dat die gegevens worden opgepakt door programmeurs die het gaan herverpakken en beschikbaar stellen aan heel veel mensen. Ik heb alles bij elkaar zo’n 300.000 actieve gebruikers en dat zijn bijna 300.000 actieve gebruikers van open overheidsdata. Als die gegevens er niet waren geweest dan had ik die apps nooit gemaakt. Dan lagen die data ergens keurig opgeborgen en dan had de samenleving als geheel er veel minder aan gehad. Dat is het grote idee achter open data. En het werkt ook echt.”

De Meulder besloot de datasets die hij gebrukt op zijn beurt weer ter beschikking te stellen via Meteo Server. “Ik had op een gegeven moment een website: weerlive.nl. Die was toegankelijk voor iedereen. Ik dacht zou het niet leuk zijn om mijn algemene weer api die daaraan ten grondslag lag ter beschikking te stellen en te zien wat er dan dan gebeurt. Een jaar later bleken er 1000 ontwikkelaars iets mee te doen. Toen dacht ik: dit is data, daar hebben mensen wat aan, laat ik het professionaliseren en zodoende heb ik Meteo Server opgezet.” De dienst werkt goed, maar zou het nog beter kunnen doen. “Meteo Server wordt ook door mij alleen gerund. Wat er niet goed is dat er ontzettend veel potentieel in deze markt zit, maar dan moet je wel bij mensen langs om de boel te verkopen. Daar zou ik iemand voor in dienst kunnen nemen.  Daardoor zou ik meters kunnen maken. Maar dat doe ik niet. ”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van  Merchandise.