Silvia Delgado Olabarriaga is ‘leader of e-Bioscience research line’ bij het AMC in Amsterdam. Opgegroeid in Brazilië was het daar veel minder bijzonder dan hier dat ze de informatica in ging. Tijdens haar studie was een derde vrouw. Computers en medische wetenschap interesseerden haar al van jongs af aan. Ze ging zich specialiseren in het maken van 3D-modellen in kleur van wat origineel zwart wit foto’s zijn. Als voorbeeld geeft ze een botbreuk van haarzelf. 

[Download de iPad app FMT magazine waarin de complete serie De Voorste Linie is gebundeld in de editie Big data en wetenschap, of bekijk de html5 website.]

3D visualiseert de werkelijkheid vanzelfsprekend veel beter dan zwart wit foto’s, maar het maken van de modellen en het uitrekenen van de beelden vergt zware rekencapaciteit. Daar helpt ‘the grid’ bij. Aan elkaar gekoppelde computers kunnen in een week wat een enkele computer 600 dagen kost, vertelt Delgado Olabarriaga.

Maar om ‘big data’ op het netvlies van specialisten te krijgen is meer nodig dan alleen rekencapaciteit. Ook is gebruiksgemak cruciaal. Iedereen is op zijn computer of mobiele telefoon gewend in twee klikken op zijn bestemming te zijn. Het bedienen van werkcomputers moet vergelijkbaar eenvoudig zijn. Onder meer daar werkt Silvia Delgado Olabarriaga met ziel en zaligheid aan.

[Bekijk boven de samenvatting of hieronder het complete gesprek]

[Bekijk alle afleveringen van de interviewserie De Voorste Linie]