Maarten den Braber, één van de organisatoren van de conferentie Quantified Self Europe, kijkt tevreden terug. Twee dagen kwamen zo’n 300 mensen van over de hele wereld in Amsterdam bij elkaar om te praten, discussiëren, voorbeelden te laten zien en persoonlijke experimenten te delen. Met Quantified Self als gemeenschappelijke deler. De beweging waarin het draait om meten en daardoor weten. Of zoals Den Braber het in Top Names zegt: “What did you do, how did you do it and what did you learn?” Uiteenlopend van hele praktische toepassingen die inmiddels al een grote(re) markt hebben bereikt zoals de FitBit of de Nike Fuel Band waarmee je zonder verder nadenken activiteit kunt meten tot experimenten waarbij geluk of persoonlijke groei worden gelogd.

Den Braber is zelf ervaringsdeskundige. Hij heeft een ECG apparaat op zijn telefoon, heeft  een horloge dat hartslag en de reactie van je huid kan meten, hij gebruikt een FitBit, een stappenteller, meet regelmatig zijn eigen temperatuur, zijn hersengolven en maakt elke dag om 20.36 een foto. Het leert hem dingen over zichzelf. “Ik ben bijvoorbeeld heel duidelijk meer gespannen tien minuten voor een presentatie dan vlak daarvoor. Wat ik daarmee moet weet ik nog niet, maar voordat ik het had gemeten wist ik het nog niet.” Ook de dagelijkse foto op een vast tijdstip zou hem inzicht kunnen verschaffen: zit hij dan bijvoorbeeld altijd voor de televisie of achter de computer? Maar vooralsnog zit er voor Den Braber geen diepere gedachte of drijfveer achter het experiment. Het is voor hem een vorm van uncurated loggen: iets vastleggen zonder duidelijk vooropgezet doel. “Het fascineert me.”

“Meer dan nerds”

Afgelopen weekend kwamen op de conferentie twee dingen samen: de techniek en de mensen. Een bevlogen, enthousiaste community die nu al de mogelijkheden ziet en onderzoekt van techniek die zich ontwikkelt. “Een heel breed scala aan mensen: wetenschappers, enthousiaslingen, hackers, onderzoekers, bouwers (…) Het is groter dan een paar nerds bij elkaar komen in een hotel in Amsterdam die het toevallig interessante technologie vinden. Het is de breedte van de mensen die betrokken zijn die mij vertellen dat het een wereldwijde impact gaat hebben.” Naast vaststellen wat er mogelijk is en daarmee experimenteren, wordt er veel gepraat over de maatschappelijke implicaties. Want meten voor jezelf is één ding, wanneer er gemeten gaat worden voor bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen is dat een ander verhaal. Want die zouden hun premies weleens kunnen gaan aanpassen wanneer er onvoldoende bewogen wordt of er andere omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat je een hoger risico hebt om ziek te worden. Die discussie wordt niet uit de weg gegaan. “Door met de grotere partijen te gaan praten, de discussie aan te gaan. (…)  Want je kunt ook niet praten, maar dan ben je verder van huis.”

“Zoeken naar evenwicht”

Den Braber gaat ervan uit dat er mensen zullen komen die te ver zullen gaan. Net zoals er nu mensen zijn die vinden dat Facebook te ver gaat. Door daar nu al vanuit te gaan en mee bezig te zijn, zijn er mensen die tijdig op de rem kunnen gaan staan. Dat zal een dynamisch proces blijven. “Vergelijk het met democratie. Democratie is ook geen statisch proces. Het is niet ideaal. Het is het minst slechte dat we kunnen hebben, maar we zijn daarmee in ieder geval beter af dan met een dictatoriaal systeem.” Het blijft dus in beweging. “Nu met internet en straks ook met de nieuwe technologie zullen we continu moeten zoeken naar een equilibrium: hoe zorgen we ervoor dat het iedere keer weer goed gaat.” Toch denkt Den Braber dat de wereld uiteindelijk beter af is met dan zonder technologie: “Ik denk echt dat we met technologie een aantal structurele problemen gaan oplossen waar we meer voordeel dan nadeel van gaan hebben.”

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van Merchandise.nl.

Bekijk boven de samenvatting van vijf minuten (door Thierry van Remortel) en onder de complete aflevering.
Voor nog veel meer interviews over Quantified Self, kijk HIER