Wanneer het aan Europarlementarier voor D66 Marietje Schaake ligt gaat het systeem dat de auteursrechten regelt in Europa morgen op de schop. Maar in praktijk zal het waarschijnlijk nog tien a twintig jaar duren voor Europa één geharmoniseerde markt kent op dit terrein. 27 landen met allemaal verschillende regels en wetten strijk je niet zomaar glad. Zeker wanneer de lobby groot, sterk en machtig is en niet van plan is verworven rechten
zonder slag of stoot op te geven. Erwin Blom in gesprek met Schaake in een speciale aflevering van Top Names.

“Digitalisering biedt kansen en mogelijkheden”

Politiek vergt een lange adem. Maar daar heeft Schaake inmiddels wel aan kunnen wennen. Ze zit sinds 2009 in het Europarlement.  Daar houdt ze zich veel bezig met de rol die technologie speelt op buitenlandbeleid, handelsbeleid, mensenrechten en ontwikkelingssamenwerking. Op al die terreinen speelt de digitalisering van de samenleving een steeds grotere rol. Dat biedt kansen en mogelijkheden, maar aan de andere kant zie je ook mensen en groepen die bang zijn de invloed en macht die ze hadden kwijt te raken. “Voor ons is technologie heel vanzelfsprekend, het is een onderdeel van ons leven. Maar voor een heleboel mensen is dat niet persé zo.” Veel mensen zijn opgegroeid in een hiërarchische wereld in een tijd dat de huidige techniek nog niet beschikbaar was. Die zien geen kansen, maar vinden het eng.

“Samen weten we meer dan alleen”

Schaake blijft ondertussen streven naar een update van het huidige beleid. Zij is van oordeel dat de huidige middelen ongekende kansen biedt voor de democratie. Dat past ze ondertussen ook al zelf in praktijk toe.  Zo maakte ze voor haar eigen campagne om in het Europarlement te komen op grote schaal gebruik van social media: om gesprekken te voeren en bekendheid te verwerven. “Zonder social media was ik nooit in het parlement gekozen.” Ook heeft ze zelf wel eens een beleidsstuk online gezet en gevraagd naar input van het publiek. Dat leverde verassend zinvolle input op. “Samen weten we meer dan alleen.”

(Een verslag van Leonieke Daalder)

Bekijk boven de samenvatting van vijf minuten (door Thierry van Remortel) en onder de complete aflevering.