Als er één bedrijf is dat ‘baat’ heeft bij corona dan is het Pathé Thuis. Het bedrijf zag haar omzet dit jaar groeien met 65 procent. Fors meer dan de toch al 40 tot 50 procent groei per jaar van de afgelopen jaren. De formule leent zich dan ook perfect voor thuis kijken met een aanbod van 4000 actuele en oudere films, die je per kijkervaring betaalt.

Ondanks de groei had het team van Pathé Thuis ook nog tijd voor het ontwikkelen van een nieuw concept: The (Any)Thing, dat begin 2021 van start zal gaan. Een mini bioscoop die je als kijker kunt afhuren en waar je zelf bepaalt welke film je op een door jou gekozen tijdstip gaat zien. De formule gaat van starts als test in Wijk bij Duurstede, met 3 mini bioscopen. Het is de bedoeling dat het uitgroeit naar een netwerk met 500 kijkplekken.

“Een push dankzij Netflix”

Pathé is een sterk merk. Het bedrijf verkoopt tussen de 45 en 50% van alle bioscooptickets in Nederland. “Dat leek ons een goed uitgangspunt om ook een streamingdienst te starten: iedereen weet gelijk wat we doen”, aldus CEO en co-founder Thomas van de Weerd. Vijf december 2011 was het zo ver. Het bedrijf begon klein, en kreeg tegen alle verwachtingen in juist ene push toen Netflix in Nederland op de markt kwam. “Dingen hebben vaak echt nog wat tijd nodig voordat het mainstream wordt. Streaming kreeg pas echt een push toen Netflix hier op de markt kwam. Daar hebben we enorm van geprofiteerd. Veel mensen zeiden: dan kunnen jullie de tent wel sluiten, maar het tegendeel was waar.” Inmiddels telt Pathé Thuis 810.000 unieke klanten en meer dan 6 miljoen transacties in de afgelopen 52 weken.

Het goedlopende bedrijf bood ruimte voor nieuwe ideeën. “Ik dacht zou het niet fijn zijn als je twee dingen kunt combineren: een avondje uit, maar met hetzelfde gemak van Pathé Thuis waarbij je zelf je film kiest en zelf bepaalt hoe laat die film draait en met wie je gaat kijken. Dat is nu ook technisch mogelijk. Dat idee ontstond 6 of 7 jaar geleden. Een heel simpel idee. Waarom gaan we dat niet testen?” In het oude kantoor van Pathé Thuis werd een minibioscoop gebouwd op 20 vierkante meter met ruimte voor twee gasten. “Mensen waren zo enthousiast dat we hebben gezegd: dit moeten we gaan ontwikkelen. Dat is nu The (Any)(Thing) geworden. 

“Van start met 200 films ”

The (Any)Thing gaat samenwerken met partners die de minibioscopen gaan neerzetten en uitbaten. “Alles moet kloppen. We gaan projecteren met de nieuwste 4K laserprojector en geluid is Dolby surround. Dus ik denk dat er in eerste instantie heel intensief met bepaalde partijen gaan samenwerken om een bijzondere ervaring neer te zetten, maar uiteindelijk kan het decentraal groeien. Dan moet je apparatuur wel aan voorwaarden voldoen.” En hoewel de focus in eerste instantie op Nederland zal liggen, lonkt ook het buitenland. “Daar hebben we wel rekening mee gehouden met de naam. Bij Pathé Thuis hebben we een fout gemaakt: heel lokaal neergezet en georganiseerd, ook in de technologie. Toen we de kans kregen om naar het buitenland te gaan hebben we gezegd: hadden we dat maar anders gedaan. Dat doen we nu met The (Any)Thing.”

In januari gaat The (Any)Thing van start met 14 stoelen verdeeld over drie zaaltjes. Je boekt een hele ruimte, waarbij de prijs per stoel op circa anderhalf keer de normale bioscoop prijs per stoel moet komen te liggen. “We beginnen met een aanbod van 200 films, nieuwe films en een selectie van de afgelopen jaren. Toen we met Pathé Thuis begonnen begonnen we met 80 films, dat zijn er nu 4000. Je zou met 4000 willen beginnen, maar dat is niet te doen. Je moet allerlei partijen enthousiast en mee krijgen. Het zal in de maanden na de start groeien.” Het aanbod kan naast blockbusters, ook bestaan uit art house films.

(Een verslag van @daalder)

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar.

Vind je het waardevol wat we doen? Steun ons door FMT Member te worden!