Jarig. 5 jaar op Twitter. Ook ik wist 5 jaar geleden aanvankelijk niet wat ik nu met dat Twitter aan moest. Een site waarop je zegt wat je aan het doen bent? Wat moet je ermee? Want Twitter vroeg toen nog of je antwoord wilde geven op de vraag: “What are you doing?” Maar Twitter fascineerde wel onmiddelijk. Dat je rechtstreeks verbonden was met de rest van de wereld. Dat je simpel contact kon leggen met wie je maar wilde. Dat realtime communicatie en informatie een begrip werd.

De aanvankelijke verbazing ging snel over in opwinding. Het gevoel dat Twitter bijzonder was en voor een nieuwe vorm van communicatie en informatievoorziening stond, nam de overhand. En dat we er bij waren. Dat we de opkomst van Twitter meemaakten maar Twitter ook mede maakten. Twitter is gevormd door de gebruikers. Die zijn invulling gaan geven, die zijn waarde gaan toevoegen, die zijn @replies en #hashtags gaan introduceren. Wij, de gebruikers, waren Twitter.

Scholier

En dat zijn we nog steeds. Al is het bijzondere aan Twitter nu juist ook dat het voor iedereen iets anders is. Door te kiezen wie je volgt, bepaal je hoe jouw Twitter eruit ziet. De Twitter van een middelbare scholier is dus een ander Twitter dan die van een middelbare marketeer. De Twitter van een journalist is anders dan die van een bloemist.

Twitter heeft de online wereld veranderd. Twitter was de gangmaker bij de transitie naar het realtime web. Twitter was de motor bij het ontstaan van een internet waarop alles en iedereen overal en altijd met elkaar in contact staat. En dat heeft een enorme invloed op alle facetten van de samenleving, van zaken doen tot politiek, van media tot gezondheidszorg. Natuurlijk was Twitter niet alleen en speelden de YouTubes, de Facebooks, de Flickrs en wie al niet meer ook een grote rol, maar een andere vorm van communicatie en informatie begon bij Twitter.

Bijzonder

We wisten vijf jaar geleden niet hoe of wat, maar je voelde dat Twitter bijzonder was. Je voelde dat dit het begin van iets mogelijk groots en invloedrijks was. Het gevoel deed mij denken aan de begindagen van internet, maar ook aan de ontstaansperioden van punk, house en hiphop. Je voelde dat er iets bijzonders aan het ontstaan was, ook al wist je niet precies waartoe het zou leiden.

Twitter is zowel een maatschappelijk fenomeen als voor mij persoonlijk van grote waarde. Ik heb via Twitter enorm veel leuke nieuwe mensen ontmoet, enorm veel kennis opgedaan en gelachen en me kwaad gemaakt. Twitter is bijzonder. En dat moet vastgelegd.

Beschouw dit als het voorwoord van het boek dat vanaf nu gaat worden geschreven. De titel is er al: De Realtime Revolutie; Hoe Twitter (bijna) alles verandert.

Details volgen snel!

(Afbeelding Esther Gons)