Je weet dat Fast Moving Targets het waardeert als je supporter wordt. Met meer middelen kunnen we meer doen. Van uitbreiding van de studio tot meer handjes om mooie inhoud te maken. En natuurlijk proberen we dingen terug te doen. Zo waren we vorige week blij dat we dankzij uitgever Maven Publishing een uur met internetgrootheid Kevin Kelly hadden. Een inspirerend visionair die de tijd nam voor 8 Fast Moving Targets supporters. In een Google+ Hangout praten we een uur. Wil je dat we dit vaker doen? Help het mogelijk maken en wordt supporter!

De wil van technologie

Kelly maakte de tijd vanwege het verschijnen van de Nederlandse vertaling van zijn boek What Technology Wants. Als ‘De wil van technologie‘ verschijnt het in de Nederlandse winkels.

Een grof genoteerd verslag van het gesprek met geannoteerde YouTube video. Oftewel: boven kun je het hele gesprek bekijken, onder springen we in waar de samenvatting over gaat.

Kevin Kelly trapt af. Hij vat samen waar zijn boek over gaat.

Kevin Kelly:

Wat is de rol van technologie, hoe kunnen we technologie begrijpen?
Er zijn veel overeenkomsten met de wereld van biologie voor Darwin. Er was toen nog geen framework om de wereld te begrijpen. De ene ontwikkeling volgde de andere op. Dat is nu ook zo. Het is een opeenvolging van nieuwe uitvindingen zonder framework om ze te begrijpen. Daar gaat het boek over. Over evolutie en leven.

Als we weten wat het systeem wil, kunnen we ook weten waar het heen gaat. Het technium is de combinatie van alle technieken. Het ecosysteem technium heeft gedrag dat niet in een auto of laptop bestaat. Het is levend, zelfs als de onderdelen op zich niet leven.

Een plant wil leven, een sprinkhaan wil voortplanten. Dat is niet bewust, maar wel aanwezig.
Wat wil evolutie? En kunnen we dat op technologie van toepassing achten? Ja. Toenemende complexiteit, toenemende diversiteit, toenemend mutualisme, toenemende energiedichtheid, toenemende veranderingsgevoeligheid. Dat gaat op voor biologie en voor technologie. Als we willen weten waar technologie heen gaat helpt ons dit. Daar gaat de technologie heen.

Er zijn daarbij zaken die we niet kunnen beïnvloeden en zaken die wel kunnen beïnvloeden. Het web was onvermijdelijk, het soort web daar hebben we invloed op gehad. Het klonen van mensen is onvermijdelijk, maar de manier waarop en in welke gevallen, daar hebben we invloed op.

Dit is belangrijk omdat iedere nieuwe uitvinding evenveel nieuwe problemen als nieuwe oplossingen brengt. Het technium geeft ons nieuwe mogelijkheden, maar iedere krachtige nieuwe technologie zal ook met kracht worden misbruikt.

Vincent Everts (@vincente):
Wat betekent dit voor mij als persoon en hoeveel controle hebben we?

Kevin Kelly:
We moeten accepteren dat nieuwe technologieën er komen en ze niet proberen te stoppen. Zoals menselijke klonen, maar ook de Facebooks van de wereld. Daarna moeten we er energie in stoppen om ze zo goed mogelijk te gebruiken.

En er is teveel technologie om je dagen mee te vullen, we moeten geen specialist op alle terreinen willen zijn. Persoonlijk wil ik met zo min mogelijk techniek zoveel mogelijk doen. Maar we moeten niet anderen willen remmen in hun gebruik. Die moeten zoveel mogelijk keuze kunnen hebben. Minimaliseer voor jezelf, maximaliseer voor anderen.

Daarbij is sommige techniek onvermijdelijk, maar de manier waarop we het gebruiken niet. Technologie kan slecht en goed gebruikt worden, iedere technologie kan worden ‘weaponised’ maar ook ‘peacified’. We moeten op zoek naar de beste ‘job’ voor iedere technologie.

Dan valt een vraag van Sam Warnaars (@samwarnaars) in het water, maar Kevin Kelly begint toch een verhaal 😉

Kevin Kelly:
Communicatie technologieën zijn het fundament van onze cultuur. Van tekst tot video. McLuhan zei the medium is the message. Het is niet belangrijk dat iets op tv is, maar het is belangrijk dat het tv is. Het gaat er nu niet om wat we zeggen, maar het gaat erom dat we verbonden zijn. Ik ben het daar mee eens.

Meindert Bussink (@MindnoteNL):
Nicholas Carr schreef Big Switch. Hij benadrukt de invloed van technologie op de kosten van productie en productiemiddelen. En het belang ervan. Hoe invloedrijk is zijn gedachtengang?

Kevin Kelly:
Nicolas Carr focust op de kosten en die zijn waar, maar hij focust te weinig op de voordelen die we nog aan het ontdekken zijn. We zijn onszelf aan het vormen met de technologieën. Door nieuwe technologieën zijn we anders geworden dan we anders zouden zijn. We zijn zelf onderdeel van het technium geworden.

Vincent Everts (@vincente):
Waarom bent u zo optimistisch?

Kevin Kelly:
Mijn optimisme is gebaseerd op tienduizend jaar geschiedenis. Je ziet voortdurend vooruitgang. We worden ouder, zijn gezonder, hebben beter onderwijs dan tweeduizend jaar geleden. We hebben nu meer keuzes en mogelijkheden dan ooit. Gedurende de geschiedenis openen we steeds nieuwe mogelijkheden. Als we ieder jaar één procent meer kunnen maken dan vernietigen gaan we vooruit.

Johan Voets (@johanvoets):
Technologie wordt persoonlijk, onder meer door gezondheid te kunnen meten, hoe ziet u de relatie tussen de persoonlijkheid van de technologie en de persoonlijke technologie?

De techniek van ‘tracking yourself’ is onvermijdelijk. Mensen gaan dat doen omdat het niks kost en de voordelen groot zijn. We gaan onszelf en ons lijf daardoor beter begrijpen en snappen wat persoonlijk normaal is. We zijn een systeem dat we gaan begrijpen. Voor gezondheid en productiviteit. Numbers are hard to argue with. En onder de juiste voorwaarden zijn mensen bereid om bijna alles te delen.

Justien Marseille (@jhmarseille) verlegt het gesprek naar de voorspelbare toekomst op basis van huidige data. Marion Mulder (@muldimedia) vertelt dat ze op dit moment geen vragen heeft, maar het een inspirerend gesprek vindt.

Even later

Kevin Kelly:
De snelheid der ontwikkelingen is een uitdaging. En dat gaat alleen maar sneller. Daar komt ‘singularity’ vandaan in de grote versie waar ik niet in geloof. Maar waar ik wel in geloof is dat de ontwikkelingen zo snel gaan dat we er als mens bijna geen onderdeel meer van kunnen zijn. Als ontwikkelingen die normaal honderd jaar zouden beslaan nu in tien jaar gaan, kan het dan over twintig jaar in één jaar plaatsvinden en kan het daarna in één minuut? Hoe gaat dat worden? De snelheid is een grote uitdaging, maar we gaan geen zwart gat tegemoet met ‘super intelligence’.
Ik geloof dat het antwoord op de problemen die technologie veroorzaakt meer technologie is. Technologie moet ons helpen de problemen die de technologie veroorzaakt – zoals de snelheid der dingen – de baas te worden.