Maarten Lens-FitzGerald is een van de organisatoren van de eerste editie van OPENwear, een serie gratis toegankelijke bijeenkomsten over zogenoemde wearables die donderdag van start gaat. Computerkracht in horloges, in brillen, in kleding. Welke nieuwe mogelijkheden geven nieuwe tools? Voor Fast Moving Targets zet hij op een rij wat zijn fascinatie met wearables is.

“Midden jaren negentig had ik mijn eerste wearable. Het was de Timex Datalink. Een horloge die via mijn computer telefoonnummers in kon laden. Dit was handig want ik vergat ze vaak en het was net voordat ik mijn eerste mobiele telefoon had. Om het horloge te laden gebruikte je een programma op je Windows computer waarin je de telefoonnummers typte. Vervolgens moest je je horloge voor je scherm houden die dan aan het knipperen was. Het geknipper communicerende de telefoonnummers naar het horloge. Erg indrukwekkend voor die tijd. Later werd mijn Timex Datalink vervangen door een horloge uit Japan met blauwe leds. Inmiddels kon mijn mobiele telefoon (die van Sony met de speaker die je omhoogschoof) de nummers voor me onthouden.”

“De volgende wearable kocht ik  meer dan 15 jaar later. Het was een Fitbit. Geweldig was het niet alleen mijn eigen stappen tellen maar ook deze vergelijking van die van mijn social network ‘vrienden’. Het leukste was uiteindelijk de competitie thuis met mijn vrouw. We had de meeste stappen gedaan die dag. Inmiddels is deze functionaliteit vervangen door Human op mijn iPhone en Moves op mijn Android. De sensors voor stappentellen werden opgeslokt door de mobiele telefoon.”

“Google Glass kwam en ging”

“Meer dan een jaar geleden kreeg ik de ultieme wearable binnen: Google Glass. Wauw, wat een ding. Ontzettend geavanceerd was Google Glass. Je kon het ding aansturen met je stem, het scherm zat voor je oog, het wees je de weg, nam een foto met een knipoog speelde muziek af door te zeggen: “OK Glass, listen to” en dan de artiestennaam. Met Layar erop konden we de bril zelfs plaatjes laten herkennen en 3D modellen openen en er binnenin rondkijken en -lopen. Dit was de toekomst. Dacht ik. Een grootste punt muts met knipper lichten had misschien niet dezelfde functionaliteiten, maar wel hetzelfde effect. Op straat werd je continu aangekeken of aangesproken. Nu ben ik niet vies van aandacht maar soms heb ik ook wel eens geen zin. Toen Google er geen aandacht aan schonk bij hun jaarlijkse conferentie en ik zag dat de projectleider van het Glass project was vertrokken werd me duidelijk Glass zijn beste tijd had gehad. Zelf was ik ook druk met kinderen waardoor het nut wat minder werd. Ik verkocht mijn Google Glass.”

“De wearable die ik nu gebruik is de Moto360. Een horloge wat Android Wear draait. Het wearable platform van Google. Ik vind het niet erg dat ie elke avond opgeladen moet worden. Dat doe ik met mijn telefoon ook. Ik gebruik twee aspecten continue: notificaties. Ik mis geen afspraak, email of belletje meer. Tevens kan ik direct reageren door een bericht te dicteren. Omdat het horloge alleen Engels spreekt krijgen sommige ineens een antwoord in het Engels. Dat is wellicht even wennen voor ze. Verder vind ik het makkelijk om op de fiets berichten te dicteren en te verzenden. Voorlopig blijft de Moto360 om mijn pols.”

“De Nederlandse markt is goed voor 22 miljoen Euro aan wearables”

“Inmiddels heeft elk zichzelf respecterende hardware fabrikant zijn eigen horloge op de markt. Zelfs Microsoft bracht er onlangs een uit. Ook wachten we allemaal op die van Apple die “ergens” in de lente uitkomt. Intel en Qualcomm maken speciale chips voor wearables en voeden de markt met hun marketing geld. De Nederlandse markt is goed voor 22 miljoen Euro aan wearables zegt Samsung. Er er zijn dan 266 wearable devices op de markt wat niet niks is. Maar is het een nieuwe categorie? Is het een nieuwe industrie? Zo zeker weet ik het nog niet. Mijn gebruik van de Moto360 lijkt veel op hoe je de Amazon Echo gebruikt. Alleen kan je de Echo niet om doen.”

“In plaats van toe te kijken en af te wachten wil ik wat doen met mijn fascinatie voor wearables en ben ik met Daphne Channa Horn en Martin Voorzanger de event series OPENwear begonnen. Om mensen rondom wearable te verbinden en samen deze categorie te verkennen. Aankomende donderdag is het eerste event, van 5 tot 8.  Het is gratis. We hebben 4 sprekers. Gonny van der Zwaag, schrijfster van het boek ‘Fit met Apps en Wearables‘, komt vertellen over sport wearables en data overload, expert Jordi Bruin komt vertellen over hoe je ontwerpt voor wearables en vertelt Digital Health Strategist Maarten den Braber over Exponentiele Wearables die van buiten en vooral van binnen alles over je gaan weten. Jacob Kok, (Mode) ontwerper en kunstenaar zal de randen van de nieuwe categorie gaan opzoeken in zijn talk “Shaping Virtual Identities”.

Kom langs al jij meer wilt weten over wearables.”