Waag Society en Fast Moving Targets presenteren: Fix The Internet, een serie over de vraag wat er stuk is aan internet, hoe dat komt, maar ook: hoe dat internet te repareren valt. Daniel Karrenberg is chief scientist bij RIPE NCC. Hij hielp het internet naar Europa brengen en verwierf daarom een plek in het Internet Hall Of Fame: “De geschiedenis leert dat de enige methode om een monopolie te breken, wettelijk ingrijpen is”

Bekijk het complete gesprek dat Erwin Blom en Mieke van Heesewijk hadden met Daniel Karrenberg. Enkele quotes:

“Mijn verhaal gaat over monopolie en machtsconcentratie. Monopolie is gevaarlijk. Google is de meest opvallende daarin en dus de meest gevaarlijke. Dat bedrijf komt veel over ons te weten. Individueel en collectief. Alle geconcentreerde informatie over individuen is erg.”

“Voor gemak geven wij informatie over onszelf prijs. Het zijn appels en peren, maar ik vind Google erger dan Facebook. Je kunt er voor kiezen om niet op Facebook te zijn. Maar Google heb je meer nodig en is minder opzichtig.”

“We moeten concentratie tegengaan. Zowel van functionaliteit zoals zoeken, als van informatie over onszelf op het netwerk. De geschiedenis leert dat de enige methode om een monopolie te breken, wettelijk ingrijpen is.”

———

In de interviewserie Fix The Internet gaan elf pleitbezorgers van een vrij en open internet gaan in interviews in op hun visies: Marleen Stikker (Directeur Waag Society, oprichter De Digitale Stad), Marietje Schaake (Europarlementariër D66), Caroline Nevejan (TU Delft, mede oprichter Waag Society), Christiaan Alberdingh Thijm (jurist, Brandeis), Hans de Zwart (Directeur Bits Of Freedom, Daniel Karrenberg (Chief Scientist RIPE NCC), Menso Heus (Coördinator Internet Protection Lab), Melanie Rieback (Radically Open Security) Jaromil (Dyne.org) Cees de Laat (Hoogleraar Universiteit van Amsterdam), Michiel Leenaars (Director of Strategy NLnet).

Erwin Blom, Mieke van Heesewijk en Marleen Stikker verzorgden de interviews, Bas Peters, de studioregistratie, Louise Koopman de redactie en Martinus Meiborg de montage.

Bekijk alle afleveringen op de site of in de playlist op YouTube.