Ward Geene is e-sports specialist. Hij houdt zich met name bezig met het kijken naar games. Een trend. “Er is een enorme wereld aan het ontstaan naast het spelen van games en dat is het kijken naar games: het competitief gamen. Dat gebeurt zowel online als offline. Dus soms in een stadion met 15.000 man betalend publiek, maar heel veel gebeurt ook online. De site Twitch is daar een voorbeeld van. Daar kunnen fans hun idolen bekijken.”

Geene was altijd al actief in de game wereld, maar eerder als journalist. Zijn collega’s lachten hem jaren uit toen hij al voorspelde dat het kijken naar gamen populair zou worden. “Maar inmiddels snappen die ook: het is big business. Er zijn zeker 300 miljoen fans wereldwijd. Het is 500 miljoen waard op dit moment met 61 miljoen aan prijzengeld. Daar kunnen schaatsers bijvoorbeeld alleen maar van dromen.” Veel van het geld komt voort uit een vorm van crowdfunding: het steunen van favoriete spelers en spellen door de crowd. Maar ook merken stappen in. Al moeten die wel hun plaats kennen. “In de e-sport gaat het om de community die elkaar ondersteunt en als je als merk instapt moet je daaraan bijdragen en niet te veel voor je eigen gewin gaan. Als je een fout maakt sta je gelijk op Reddit. Je kunt wel gaan voor brand awareness, maar dat moet subtiel”

Geene is bezig een eredivisie op te zetten. “Dan kunnen ook de grote internationale toernooien naar Nederland komen en gaat de kwaliteit omhoog. De vraag is nu: hoe gaat de overstap naar de bestaande media eruit zien. Vergelijk het met darten. Met televisie breng je het naar de massa. Mensen die naar esports kijken die zijn wat ouder en hoger opgeleid. Interessant.”