Ik ben vanaf dag één een groot Spotify fan geweest, want wat is er mooier dan alle muziek van de wereld altijd en overal bij je te hebben? Weinig. Maar ik verbaas me nog bijna iedere dag over de kwaliteit van de dienst, met name als het om de adviezen en playlists gaat.

  • Release Radar is de beste wekelijkse lijst met nieuwe platen die ik me maar kan wensen. Met zowel nieuw werk van artiesten die ik al ken als namen waar ik nog niet van gehoord heb maar wel blij ben om te leren kennen.
  • Discover Weekly doet iets vergelijkbaars alleen vermengt Spotify hier nieuw met oud.
  • En dan krijg ik net als iedere andere gebruiker ook nog eens 6 dagelijkse mixen. Omdat ik regelmatig ska draai, krijg ik een mooie ska mix, omdat ik momenteel veel punkfunk aanslinger ontvang ik daar een mooie mix van. En zo verder! Een mooie mix van oud, nieuw, bekend en onbekend.

Spotify doet er alles aan om als je persoonlijk radio te klinken. En in mijn geval doen ze dat verdomde goed. Maar hoe doen ze het? Spotify is een technologiebedrijf dat als geen ander laat zien hoe het genereren en analyseren van data van grote waarde kan zijn.Op Quora wordt  uiteengezet hoe Spotify het gedrag van tientallen miljoenen muziekliefhebbers vastlegt in profielen, playlists als data input gebruikt en verschillende wegingen aan verschillende gebruikers en oplaylists meegeeft. Knap.

Spotify analyzes your “listening history, focusing on the music [you’ve] played recently. It then compares that insight to the playlisting behavior of others. Scanning millions of playlists, the system finds tracks that are commonly listed alongside music with which a user is already familiar, and then groups those tracks together into a new, personalized playlist. It essentially takes the tried-and-true ‘people who like that, also like this’ logic of collaborative filtering and applies it to the process of making a mixtape.”

Lees ook het Wired verhaal met een van de drijvende krachten achter de techniek.

Ennnn …. lees verder over een nieuw FMT initiatief: FMT Magazine!

How does Spotify's Discover Weekly work?

Great question! In May 2016, Spotify said the playlists have seen 40 million unique users since launching last July, and had over 5 billion tracks streamed.”…

How Spotify chooses what makes it onto your Discover Weekly playlist

Streaming platform Spotify is estimated to have 40m paid subscribers and a library of 30m songs

FMT Proudly presents: FMT Magazine

We houden bij FMT van alle media. Ieder medium heeft zijn eigen kracht. En we bieden onze inhoud het liefst aan op de manieren en de plekken van de voorkeuren van het publiek. Live en in video voor wie wil kijken en van interactie houdt, on demand voor wie op zijn eigen tijd wil kijken, als podcast voor de sporter of reiziger, uitgewerkt in tekst voor wie daar van houdt. En vanaf volgende maand voegen we daar ‘als magazine’ aan toe. Want we zijn dol op de flexibiliteit van online, maar zien dat een mooie bundeling van de FMT inhoud op papier ook van toegevoegde waarde is. Het papieren magazine is voor informatie wat vinyl voor muziek is. Speciaal voor liefhebbers! Dus vanaf volgende maand FMT Magazine voor FMT Members! Er wordt nog volop aan gewerkt, maar het kan zoiets worden … zie foto.

En om het allemaal mogelijk te maken zoeken we ook adverteerders. We kunnen bedrijven natuurlijk nog geen groot bereik beloven, maar wil je wel een goed bereik en bovenal, wil je een mooi magazine over innovatie helpen mogelijk maken, wees een launching adverteerder. We hebben 6 plekken. Doe een seizoen van 8 nummers mee voor 250 euro per nummer! Een reply voor verder gesprek volstaat!

Erwin Blom