In Top Names gaat het regelmatig over robots en vergaande automatisering. Volgens een deze week gepubliceerd wereldwijd onderzoek van McKinsey gaat dat 800 miljoen banen kosten. 1 op de 5 banen zou in de periode tot 2030 verdwijnen.

The authors see tasks carried out by mortgage brokers, paralegals, accountants, and some back-office staff as especially vulnerable to automation.
Jobs requiring human interaction such as doctors, lawyers, teachers and bartenders are seen by McKinsey as less prone to automation.
Specialised lower-wage jobs, such as gardening, plumbing and care work, will also be less affected by automation, the study predicted.

Zoals vaak bij toekomstvoorspellingen wordt er gekeken naar het verleden. En dan wordt er gezegd: in het verleden kregen we voor verdwenen beroepen als gevolg van nieuwe technieken ook nieuw werk terug.

En al zal dat nu ook voor een klein deel zo zijn, mij lijkt het een stuk verstandiger om er vanuit te gaan dat dat niet zo is. En met zijn allen te kijken hoe we dan onze wereld inrichten. Laten we beginnen met de invoering van het basisinkomen …

Robot automation will 'take 800 million jobs by 2030' - report - BBC News