Van Amsterdam naar Parijs in 3 dagen, met een bus vol ondernemers, dat is het concept van Startupbus Europe. Een concept van Elias Bizannes die dit concept eerder in Amerika neerzette met bussen op weg naar SXSW. Arne Hulstein en Timan Rebel haalden dit concept dit jaar naar Europa.

De zesentwintig developers, marketeers en designers, ‘Buspreneurs genoemd, hebben elkaar niet eerder ontmoet. Ze brengen niets dan ideeen en skills mee en bouwen in drie dagen een startup, met een businessplan, een goede product pitch en een werkende demo als resultaat.

Het hele event is online te volgen via een eigen site die in de 2 dagen voordat de bus van start ging door de deelnemers zelf via skype in elkaar is gezet. De bus is real-time te volgen op een kaart, dankzij zelf gebouwde Android apps. Er is zelfs een game waar ‘stock’ kunt kopen van de deelnemende teams om ze extra te stimuleren en hun voortgang constant te evalueren.

In drie dagen naar Parijs, daar moet je wel voor omrijden. Tijdens de trip doet de bus Kopenhagen, Berlijn en Zurich aan. Onderweg ontmoettende buspreneurs ondernemers en proberen zij via korte presentaties en vragenrondes hun ideeën aan te scherpen. De uiteindelijke eindbestemming is het terrein van LeWeb. De bus blijft daar vervolgens tijdens de LeWeb 2011 conferentie op het terrein aanwezig als meeting point voor de deelnemers.

De komende dagen zal ik verslag doen van de voortgang van deze bus. Vandaag was de eerste hectische dag. Ideeën, product pitches, het vormen van teams, het brainstormen, alles in een rijdende bus. 5 teams kwamen voort uit 28 ideeën, uiteenlopend van een VRM project tot interactieve voicemail.

Een videoverslag van de eerste dag:

https://www.youtube.com/watch?v=VcmVHHSZmR0