Naam: Mei Li Vos

Twitternaam: @meilivos

Op Twitter sinds: 18 maart 2009

Volgers:18128

Volgt: 725

Tweets: 12471

Mei Li Vos is voormalig PvdA Tweede Kamerlid en één van de oprichters van Alternatief voor Vakbond (AVV).  Momenteel is ze onder andere werkzaam als PR-directeur voor OrangeGas.

“Eerste wilde ik helemaal niet aan de slag met Twitter”, vertelt ze. “Ik was in die tijd een fanatiek blogger en ik dacht dat mijn boodschap die ik normaal in een paar honderd woorden goot nooit in 140 tekens zou passen.” Maar al snel kwam ze er achter dat het sociale medium toch zeer aantrekkelijk is. “Op een PvdA-congres in maart 2009 heb ik de hele tijd vanuit de zaal getwitterd, via een account speciaal voor het PvdA-congres dat  @davied aangemaakt had. Ik twitterde er veel mee en hij vond al snel dat ik er dan er zelf ook een moest. Toen heeft hij voor mij ook een account aangemaakt en dat account met hetzelfde wachtwoord heb ik nog steeds”, zo vertelt ze vrolijk. Haar eerste tweet moet dan ook tijdens dat congress zijn geweest denkt ze. Al snel ging ze ook in de Tweede Kamer twitteren. “Ik gebruikte het als smsfunctie met andere Kamerleden, we gingen op die manier Verbeet een beetje pesten“, grapt de voormalig politica.

“Al snel kwam ik erachter dat Twitter toch wel erg handig is. Wilders maakt er bijvoorbeeld subliem gebruik van, je bent je eigen mini persbureau”, legt ze uit. “Je kunt als Tweede Kamerlid je eigen verhaal de wereld in sturen zonder dat een journalist daar nog een eigen interpretatie van maakt.” In het begin blogde ze nog regelmatig en linkte ze in haar tweets naar de blogs zo vertelt ze. “Maar Twitter is ook handig om lekker te kletsen, het heeft de functie van een gezellige kroeg. Plus met één blik op Twitter zie je al het nieuws, of hoe de uitzending van Pauw en Witteman is”, vervolgt Vos. Niet alleen bij P&W kijkt ze regelmatig naar wat andere mensen twitteren. “Laatst zette ik de tv aan en zag dat Powned, in het programma ‘Zendtijd Powned’, een badkuip liet zien die gevuld werd met water. Ik snapte er weinig van en zag op Twitter al snel dat mensen het er over hadden en de hashtag #fill gebruikten. Onder die noemer vroegen meer mensen zich af waar ze in godsnaam naar keken.” Ze vervolgt: “Het is toch een andere manier van tv kijken, het voegt een sociale dimensie toe en je gaat het er dan met andere mensen over hebben. Het brengt het groepsgevoel in tv kijken weer terug, er is dan een soort van verbondenheid onder de kijkers.”

Kracht&zwakte Twitter
De kracht van Twitter ligt volgens Vos met name in de laagdrempeligheid. “Het is een medium voor iedereen en het is directer dan bijvoorbeeld email. Zo kun je nog makkelijker met mensen een gesprekje aanknopen. Twitter past bij mijn manier van communiceren. Ik vind het een bijzonder prettig medium”, zo vervolgt ze. Volgens de voormalig vakbondsleider heeft Twitter niet echt zwaktes. “Misschien dat het maar 140 tekens zijn, daar moet je precies in zijn.” Ondanks haar enthousiasme, is haar gebruik wisselend. “Soms vergeet ik het dagenlang, maar dat komt ook door mijn andere baan. In in mijn functie als Tweede Kamerlid was ik een politieke junkie en dan moet je toch alles proberen te volgen. Daar is Twitter dan een goede tool voor.”

Mooiste en slechste ervaring met Twitter
Het mooiste twittermoment is voor het voormalig Tweede Kamerlid is niet per se één moment maar een algemeen gevoel. “Het is waanzinnig mooi om te zien dat Twitter het openbare debat faciliteert. Dat was voor mij een totale eye-opener, die directe communicatie tussen mensen.” Op de vraag of ze nog zonder zou kunnen antwoordt ze: “Ik kan altijd zonder. Maar aangezien ik politiek actief ben en ga blijven is het toch wel erg handig. Plus ik heb een hele kennissenkring op Twitter en dat sociale aspect zou dan wegvallen.” Ze vervolgt: Mijn huidige baan werd onder mijn aandacht gebracht door de twee directeuren van OrangeGas. Ze stuurden regelmatig tweets dat we elkaar een keer moesten ontmoeten wat uiteindelijk gebeurde en dat was wel een belangrijke moment.” Hoewel ze de laagdrempeligheid de kracht van Twitter vindt, heeft het ook een keerzijde. Ze vertelt over dreigtweets die ze krijgt en dat vindt ze een duidelijk negatief aspect. “Vroeger moest je een brief schrijven, er een postzegel op plakken en dan versturen. Dan was dan toch snel teveel moeite om te dreigen. Door de laagdrempeligheid heb je nu meer lafbekken die lekker gaan schelden en dreigen. Dat heeft niks met vrijheid van meningsuiting te maken.”

Over welk twittermoment haar het meeste bijgebleven is, moet ze even nadenken. “Dan kies ik toch voor de terreurdaad in Noorwegen. Al snel werd op Twitter geroepen dat het wel een moslimterrorist zou zijn. Dan zie je precies hoe een vooroordeel werkt. Iemand roept zoiets snel, maar als dan bekend wordt dat een blanke man de dader is dan wordt het niet meer rechtgezet. De twitteraars die het als eerste over een moslimdader hadden bleven daarna stil.”

De twitteraars die Vos het meeste bijblijven zitten in de komische hoek. “@stephenfry (een Brits acteur) vind ik erg grappig. En in Nederland vind ik de tweets van @dijkshoorn altijd fijn om te lezen. De ‘klaasjes‘ zijn altijd verhalen op zich.”
Op de vraag wat Twitter aan haar leven veranderd heeft antwoord ze lachend: “Dat mijn vriend nu loopt te mopperen als ik weer eens aan het twitteren ben.”