Gisteren begon een van de grootste ‘webtech’ conferenties aan haar 10de editie. LeWeb 2012 Parijs. Het thema van deze editie is ‘The internet of things’. Loic le Meur, de oprichter van het geheel, verzekerde ons dat ze dit jaar hadden gezocht naar vernieuwende sprekers en liet gisteren de bloggers vol trots zien hoe ‘zijn’ conferentie geregisseerd wordt door de beste televisieproducers die Frankrijk kent. De conferentie heeft dan ook een hoog televisie-show gehalte en wordt live op YouTube gestreamd.

De hoogtepunten van de eerste dag waren dan ook de sprekers die langer de tijd kregen en meer hadden te bieden dan een korte productpresentatie.

De eerste spreker die opviel was zeker Scott Harisson. Hij vertelt passievol over zijn idee om iedereen in de wereld aan schoon water te helpen, maar dit werkt niet met het bestaande model in liefdadigheid. Om liefdadigheid op zijn kop te zetten moet het vertrouwen terug komen. Charity:water bereikt dit door te laten zien dat jouw bijdrage ook echt helpt veranderen. De locatie van de put of filter, welk deel jij hebt bijgedragen, foto’s en zelfs voortgang van het project, alles is transparant. Ook nieuw zijn de manieren waarop je kunt bijdragen, vraag je vrienden niet om geld voor je verjaardag, maar om een donatie aan je waterput.

Een andere interessante spreker is absoluut Ben Gomes. Hij vertelt hoe bij Google ‘zoeken’ verandert. Waar het eerst vooral ging om ‘Strings’ van woorden gaat het nu vooral om ‘Things’. Dingen, locaties en mensen vormen Topics die verbonden zijn. Daar kun je veel mee doen.

Een volle eerste dag met veel demo’s en interessante sprekers. Ik meld me morgen weer.