Dag twee van LeWeb in Parijs, is vandaag misschien nog wel meer gericht op het internet der dingen dan gisteren. Of zoals Dr. DJ Patil het noemt “de data der dingen”, want de vele devices met sensoren die we in het dagelijks leven zijn gaan gebruiken leveren veel extra data op. Deze data is pas relevant als we er ook daadwerkelijk wat mee doen. Het geeft ons inzichten en daarop kunnen we acties ondernemen. Daarin ligt ook meteen de uitdaging. Welke acties? Op welke manier kan ik inzichten gebruiken om mijzelf te ‘verbeteren’. De toekomst hier ligt volgens hem dan ook in de handen van de ‘datascientist 2.0’ die data en het menselijke aspect verbind. -“ik slaap te weinig, dat zie ik, maar wat is nu mijn actie, mijn volgende stap?”
Devices zoals de Fitbit en Withings, die ook op het podium langskomen, passen in dit straatje en laten zien hoe zij jouw wereld helpen ‘verbeteren’ met data maar ook interpretaties van deze data. De geinformeerde mens kan betere beslissingen nemen is het idee.

Een andere minder relevante, maar zeker niet minder interessante spreker is Danea Ringelmann van Indiegogo. Indiegogo is een Crowdfunding platform dat anders dan bijvoorbeeld Kickstarter helemaal ‘open’ is. Geen moderatie, geen beoordeling, iedereen kan meedoen, met welk project dan ook. Dit omdat haar doel is ‘fundraising’ te democratiseren. Zodat behalve het crowdfunding van kunst, non-profit projecten, architectuur en hardware zelfs het crowdfunden van aandelen mogelijk zou kunnen worden.

De afsluiter van de dag, bijna een uur later dan op het schema maar het wachten waard, was onze eigen Neelie Kroes. Als VP van de Europese commissie laat ze weten hoe belangrijk het is dat we juist nu de kansen benutten en moeten werken aan een digitale interne europese markt zonder grenzen. De Europese commissie komt met een StartUp plan waarin onder andere een netwerk van gedachten en ervaringen moet helpen in het leerproces van de Europese leiders.
Het zijn de ‘oudere’ leiders die een ‘change of mindset’ nodig hebben zodat we verder kunnen en het juiste klimaat kunnen creeren voor ondernemers in Europa. We kunnen trots zij op ‘onze’ Neelie.
Mooie afsluiting van een lange dag dus. Tot morgen!