Zou jij willen weten wie uit je kennissenkring is vreemdgegaan? Of drugs gebruikt? Naakt achter de computer zit? Benieuwd wat de diepste geheimen zijn van startup-founders, of naar klokkeluiders die misstanden in een organisatie aan de kaak stellen? Of overnames?

Secret_evernote

Bovenstaande is trouwens niet waar, maar het is wel een interessante gedachte dat je dergelijke berichten volledig anoniem de wereld in kunt sturen.
Welke congressen je bezoekt, wanneer je op vakantie bent, hoe je kinderen heten, naar welk TV programma je kijkt. Via de normale sociale netwerken zijn we er redelijk snel achter. Maar deel je wel echt wat je wilt delen? Je diepste drijfveren, je misstappen, die ene avond die je liever vergeet. Je kunt het nu kwijt in de iOS app Secret. Wat is Secret, hoe werkt het en is het relevant?

Hoe werkt de app?

Bij het opstarten vraagt Secret om je mailadres en je telefoonnummer. Daarna toegang tot je adresboek. De app kijkt wie in je adresboek al gebruik maakt van Secret en zo kom je in een netwerk van onthullingen zonder gebruikersnamen en identiteit. In een verticale scroll schieten de vierkante kaarten voorbij met diverse geheimen. Sommigen zijn grappig, sommigen erg persoonlijk en filosofisch en een hoop is middelmatig. Je kunt reageren op de geheimen, maar hier blijft eveneens je naam en identiteit verborgen.
Jouw eigen onthullingen verspreiden zich als je vrienden reageren en je onthulling zo in de stream van hun vrienden terechtkomt.
De reacties zijn eveneens anoniem. Elke individuele gebruiker heeft een eigen anonieme avatar die binnen de reactiepaneel van een onthulling gelijk blijft. In een andere stream krijg je weer een andere avatar. De makers gaan eveneens uit van het zelfreinigend vermogen van de community. Posts die niet door de beugel kunnen worden door de gebruikers gevlagd en geblokt. Een interessante twist hier is dat deze anonieme gebruikers mensen uit je eigen adresboek kunnen zijn. De posts zijn simpel in opmaak. Witte tekst op een gekleurde achtergrond of met een foto die je zelf maakt of uit je bibliotheek kiest. Soms zit er een kleine animatie in de tekst, maar verder is alles zo simpel mogelijk gehouden.

Waarom een app als Secret?

Met de komst van Path een paar jaar terug zagen we al de eerste tekenen dat niet iedereen altijd alles wil delen op een groot sociaal netwerk. Een terugkeer naar het kleinschalige, waar je meer controle hebt over hetgeen je deelt. Secret gaat nog een stap verder met volledige anonimiteit op het netwerk. Door geen namen of identiteiten aan berichten te koppelen, krijg je een platform met gelijkgestemden. Elke boodschap staat op zichzelf, ongeacht wie hem stuurt. Dat is een interessante gedachte in deze overvoerde wereld van informatie, berichten en persoonlijke imago’s. Maar je kunt je tegelijk afvragen wat de toegevoegde waarde is voor een individuele gebruiker. Je kunt iets waar je al lang mee loopt eindelijk met een gerust hart de wereld in sturen? Voor hardcore netwerkers eindelijk een plek om écht jezelf te zijn? Het gemaskerde bal van Secret kan de andere kant van de weegschaal zijn, die nu lijkt doorgeslagen naar alles (al dan niet ongewild) delen via Facebook en Twitter.

“Anonimiteit kan leiden tot meer positieve veranderingen in de wereld”

En nu?

In mijn stream kom ik nog geen Nederlanders tegen. Dat is niet zo heel vreemd, de app is officieel nog niet in Nederland verkrijgbaar maar alleen in de US appstore. Ik kan eveneens niet inschatten of de kaarten die ik zie van gebruikers uit mijn adresboek zijn of random worden getoond. Secret is een interessante mobiele applicatie met het uitgangspunt dat anonimiteit kan leiden tot meer positieve veranderingen in de wereld, aldus de makers. Op het internet hebben we jammer genoeg vaak het tegendeel gezien met anonieme trolls, misbruik en regelrechte bedreigingen. Ik ben echter wel gecharmeerd van het idee van Secret, omdat het uitgangspunt is dat je onderdeel bent van een sterk netwerk, je eigen mobiele telefoonboek. Als ik rondkijk in de app zie ik veel positiviteit, behulpzaamheid en respect voor elkaar. Hoe dat wordt als de app buiten de innercircle van de tech industry komt is moeilijk in te schatten. Het feit dat je een emailadres en valide telefoonnummer moet opgeven is natuurlijk wel een scheurtje in de anonimiteit van Secret. En de app is inmiddels al gehackt waardoor het mogelijk is om toch te reageren op posts die zijn gemarkeerd als “Public comments disabled”

Secret is een aardige app die nu flink wat aandacht krijgt. Of het een blijvertje is valt nog te bezien. De trend voor anonieme sociale netwerken is inmiddels wel gezet maar of Secret de vlaggendrager blijft?