Al weer een tijd zijn we bij Fast Moving Targets geboeid door Blab. Een nieuw videoplatform. Al weer een nieuw videoplatform? Yep. En een veelbelovend platform omdat Blab niet vanuit het concept zender begint, maar als facilitator van het gesprek wil fungeren. En dat is interessant! FMT begint met FMT Roundtable en brengt mensen rondom thema’s bij elkaar. Geen interview, maar kennis delen, ervaring uitwisselen. Bekijk onder de eerste aflevering over Slack.

Maar eerst even Blab. De wereld draait in cirkels. Thema’s en technieken komen terug, maar dan hopelijk naar een volgend nivo ge-evalueerd. Bij de opkomst van Meerkat en Periscope gingen de gedachten onmiddellijk terug naar Qik, de mobiele videostreaming tool die in 2007 opkwam en later door Skype is overgenomen. En toen we voor het eerst van Blab hoorden, konden de herinneringen niet anders dan teruggaan naar Operator 11, de dienst die ook in 2007 groepsvideo mogelijk maakte. Beide diensten waren hun tijd vooruit. Technisch zaten ze goed in elkaar, maar het publiek en de techniek aan de publiekskant waren er nog onvoldoende klaar voor.

Meerkat en Periscope konden het succes worden dat Qik niet werd doordat de mobiel nu een gegeven is, bandbreedte goedkoop is geworden en social media ingezet kunnen worden om een publiek te vinden. Blab heeft de potentie die Operator 11 acht jaar geleden niet kon waarmaken doordat video toen nog veel minder gangbaar was en eerlijk is eerlijk, het geklooi met techniek in die tijd voor de gebruiker ook nog een stuk groter was dan nu. Mensen snappen video nu beter en de techniek en de interfaces zijn eenvoudig gemaakt.

“De focus bij videoplatform Blab ligt niet op zenden, maar op het gesprek”

Meerkat en Periscope zijn interessant omdat ze na de realtime klasse van tekst op Twitter daar video aan toevoegen. We hebben een wereldwijd netwerk van mensen met wie we mee kunnen kijken. Met wie we altijd contact kunnen hebben. Overal oren en ogen. Natuurlijk hebben beide interactiemogelijkheden, maar de focus ligt op zenden.

De focus bij Blab ligt op het gesprek. Je kunt eenvoudig een videogesprek met 4 mensen starten (of in een schema zetten) over een onderwerp van je keuze. Anderen kunnen meekijken of via de chat vragen stellen en reageren, maar ook kunnen ze indien door de moderator gewenst met video in het gesprek getrokken worden. Blab is laagdrempelig (simpel te gebruiken, geen handleiding nodig), interactief (chat, votes, etcetera) en sociaal van nature (delen via social media, op Blab of eigen site).

Het verschil lijkt zo klein en is dat technisch ook, maar de verschillen zijn groot: faciliteer je zenders of faciliteer je gesprekken. Met Fast Moving Targets willen we community powered media maken. Daar past Blab bij. We zien voor ons een rol weggelegd om mensen bij elkaar te brengen rondom thema’s. Wij organiseren, de specialisten spreken met een belangrijke publieksinput.

De FMT Roundtable die we dinsdag 20 oktober om 20.00 organiseerden had Slack als thema. Frank Meeuwsen (T-Mobile), Jean-Paul Horn (iCulture), Esther Gons (Next) en ondergetekende, Erwin Blom (Fast Moving Targets) bespraken de ervaringen met de samenwerkings en communicatietool. Wat is het, wat doet het, wat kan er beter, hoe maak je het een succes? Bekijk de aflevering.