Fast Moving Targets interviewt toppers tijdens Singularity University NL Summit. Zoals Carlo van de Weijer van TU Eindhoven en TomTom. Van de Weijer is specialist op het gebied van mobiliteit.

Van de Weijer ziet veel kansen op het gebied van mobiliteit. “Het stimuleren van de verkoop van  de elektrische auto heeft ervoor gezorgd dat het allemaal heel snel gaat: veel sneller dan gedacht. Ook een dienst als Uber zorgt voor grote disruptie.” Het zorgt voor minder auto’s en een vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen. Stappen op de goede weg. Maar het kan nog beter. “Een auto volledig zonder chauffeur vergt nog heel veel ontwikkeling, maar een auto die een deel van het werk overneemt is al dichtbij. Dat zorgt ervoor dat mensen bijvoorbeeld productief kunnen zijn in een file bijvoorbeeld. Een belangrijke verandering.“

Zelf rijdende auto’s moeten het verkeer ook veiliger maken. Op dit moment ontstaat de helft van de auto-ongelukken doordat mensen afgeleid worden door hun eigen mobiele telefoon. Onnodig aldus Van de Weijer. Er zijn op dit moment al diverse systemen op de markt die dat kunnen voorkomen. Probleem is dat mensen daar vaak geen geld voor over hebben en dat de overheid de aankoop van kleine auto’s heeft gestimuleerd wat het inbouwen van dergelijke systemen lastiger maakt. “We moeten dat niet accepteren: het is op te lossen.”