Fast Moving Targets interviewt topper op Singularity NL Summit. Zoals Mark Post, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht.

Mark Post staat bekend als de hamburger professor. Hij werkt aan het fabriceren van kweekvlees. Toen hij een paar jaar terug met het eerste resultaat naar buiten kwam, kostte één hamburger nog een kwart miljoen dollar. Drie jaar later en veel opschaling is de prijs al gedaald naar 10 euro per hamburger. “Nog te veel, maar niet meer zo absurd.”

Maar voor de kweek hamburger daadwerkelijk in supermarkten te krijgen zal zijn, gaan er nog wel een aantal jaren overheen. Hoewel er inmiddels meerdere bedrijven zich op hetzelfde proces hebben gestort. “Dat is goed. Het zorgt voor versnelling. We werken samen, maar er zijn ook verschillen. Het gaat om andere beesten, maar het proces is hetzelfde: van stamcellen biologisch weefsel maken.”

Het proces om vlees te ‘maken’ is dus inmiddels deels bekend. Dat wil niet zeggen dat het eenvoudig is. Er komen veel verschillende aspecten bij kijken. Terwijl Post werkt aan verbeteringen in zijn laboratorium, hebben veel mensen in de buitenwereld al een mening over wat hij doet. “Voedsel is een high profile onderwerp: daar merk je veel van. Het is veel meer een maatschappelijk debat dan 25 jaar terug. Dat geeft je het gevoel dat je iets doet waar mensen iets van vinden. Dit soort onderwerpen is gebaat bij een grote maatschappelijke discussie. Voedselzekerheid is een groot sociaal probleem. Wereldwijd zijn veel mensen ondervoed.”  

Post grijpt elke kans aan om bekendheid voor zijn vinding te genereren. Daar past zijn aanwezigheid bij de Singularity Summit goed  bij.  “Dit is één instrument om een groep mensen die geïnteresseerd is in technologie op de hoogte te brengen van wat de mogelijkheden zijn. Ik grijp zoveel mogelijk van dit soort podia aan om de kans te pakken dat er mensen zijn die denken: hier ga ik iets mee doen.”