Mijn journalistieke loopbaan begon ik bij de Diemer Courant. In mijn eentje vulde ik wekelijks een krant over Diemen. Van duivenberichten tot gemeenteraadsverslagen, ze kwamen van mijn hand. Het was een enorm leerzame periode. Niet alleen omdat ik alle facetten van het maken van een krant moest verzorgen (nieuwsberichten, interviews, achtergrondverhalen, opmaak verzorgen), maar ook omdat je bij een lokale krant dicht op de lezer staat. Je ervaart de impact van je werk doordat je de mensen over wie je schrijft ook weer tegenkomt. Diemen was bij Weekmedia niet de enige die een eigen redacteur had, De Bijlmer had er ook één, Gaasperdam idem, Amsterdam West, Oost, Zuid, Noord, allemaal hadden ze hun eigen weekblad en redacteur. Dat waren nog eens tijden.

Ik kom er op bij het lezen van een artikel over De Gooi- En Eemlander in De Volkskrant, een regiokrant die weer een nieuwe bezuinigingsronde tegemoet gaat. Veel media hebben het moeilijk, maar de regionale en lokale media hebben het extra moeilijk. Dat kranten verdwijnen vind ik als liefhebber jammer, maar als er andere zo belangrijke nieuwsvoorziening voor in de plaats komt, is er weinig aan de hand.

Maar dat is helaas niet zo. En daarom is ieder initiatief dat probeert goede journalistiek van de grond te krijgen mooi. Zoals Wikitribune van Jimmy Wales  van Wikipedia. Wales heeft de afgelopen jaren geconstateerd dat burgerjournalistiek maar beperkt van de grond komt. Onder meer door tijdgebrek van de deelnemers.

En dus zoekt hij de oplossing in de combinatie van een gecrowdfunde journalist met een community van betrokkenen. De betaalde schrijver zorgt voor de continuiteit, de community staat hem bij als het gaat om factchecking, aanleveren van onderwerpen, input e.d.

Persoonlijk geloof ik heel erg in deze combinatie. Ik ben zelf geboren in Wormer waar mijn vader bij de Van Gelder Papierfabriek werkte. Het is mijn idee altijd geweest dat je de mannen (vnl mannen) die daar hebben gewerkt heel goed kan betrekken met hun eigen verhalen en herinneringen over hun tijd bij het inmiddels ter ziele bedrijf. Maar dat een journalist daarbovenop het verhaal zou kunnen doen van het economisch belang van de papierindustrie voor de regio. De kracht van de professional gecombineerd met de betrokkenheid van de amateur.

Maar of crowdfunding de vorm is? Als je internationaal opereert met een naam als die van Jimmy Wales krijgen je zaken makkelijker op gang dan als je dat in Nederland voor elkaar wilt krijgen. Wikitribune heeft inmiddels 5 van de 10 beoogde journalisten gefinancierd. Een mooi begin, maar tegelijk nog een druppel op een gloeiende plaat.

Erwin Blom

(PS, vind je media over innovatie belangrijk, overweeg Fast Moving Targets te steunen! Hier.)

 

“Political news, I think, is of the most interest right now, and so I think that that’s where we’ll focus at first.”

__________________________________________________________________________________

Elke dag Handpicked ontvangen?
Als je Handpicked de moeite waard vindt – deel deze nieuwsbrief met je vrienden en collega’s. Meer abonnees is beter. Abonneren kan hier.

FMT Supporter
Met jou steun maak je Fast Moving Targets mogelijk. Meer Supporters betekent o.a. meer gespecialiseerde programma’s die op geen tv-zender te zien zijn! Let’s make this happen!

Fast Moving Targets is community powered media
Draag je wat we doen een warm hart toe, word dan Fast Moving Targets supporter. Voor 10 euro per maand maak jij dan mede de site en de programma’s mogelijk.

 Word nu FMT supporter VOOR 10 EURO