Het is een onderwerp dat me al jaren fascineert: anders werken. Zijn er structuren die recht doen aan ieders inbreng, die uitgaan van gelijke verantwoordelijkheid maar ook belonen als iemands rol groter is? En kan technologie daar een rol bij spelen?

Ik vond onze FMT  Workforce een mooi experiment. Bedrijven stortten 1.000 euro in de pot in ruil waarvoor ze een probleem of vraag bij onze community konden neerleggen. 30% ging naar FMT voor community management en verslaglegging, de rest van het geld werd verdeeld onder de deelnemers op basis van hun activiteit en kwaliteit. Een stemmensysteem speelde daar een rol in. Aan het eind van de maand werd met een druk op de knop het verdiende naar een ieder over gemaakt. Wie meer bijdragen leverde, kreeg meer. Wie meer stemmen op zijn bijdragen wist binnen te halen, ontving meer.

Het is in die richting waarin ik denk. Maar kun je dat idee ook een nivo hoger brengen? Kun je dat ook de kern van een bedrijf maken? Colony werkt al een tijdje aan dat idee. Ik sta op de lijst als beta-tester en hoop ieder moment groen licht te krijgen.

Even in hoofdlijnen wat Colony belooft:

Colony faciliteert ‘open organisations’

  • In an open organization, you’re empowered to do the work you care about, not just what you’re told to do.
  • Decisions are made openly and transparently.
  • Influence is earned by consistently demonstrating just how damn good you are.
  • Colony is infrastructure for the future of work: self-organizing companies that run via software, not paperwork.

Een belangrijk deel van de techniek waar Colony op draait is een reputatie systeem. Een slimme manier om bijdragen van mensen te waarderen. Mensen die een grotere bijdragen leveren krijgen meer zeggenschap en als er geld in het spel is een groter deel van de koek.

Het systeem houdt in de gaten welk werk je doet, hoe groot de klus is, hoe complex het werk is, hoe goed je het volgens anderen gedaan hebt, etcetera. Het laatste was Colony wil zijn is een systeem waarin mensen continu aan het stemmen zijn, dus de techniek doet zijn werk. Waarbij natuurlijk geen groep of klus dezelfde is, dus betrokken kunnen natuurlijk sleutelen aan het mechanisme.

One size does not fit all.
What works for a decentralised open source project may not be suitable for a design agency, a multinational bank, or a virtual world.
That’s why Colony is modular and customisable for the needs of open organizations of all kinds.

Ik vind het super interessant. Of het echt gaat werken weet ik niet, maar ik kan niet wachten om er mee aan de slag te gaan. Ik zie ook best nog wel te nemen hobbels. Dit is wat ik in de Slack groep van Colony schreef:

I see a lot of projects where you can easily divide the job in equal or clear parts. I am from a creative background: music, writing, etcetera. So one of my ideas is writing books together in Colony and divide the rights or money depending on each role played. I am really looking forward to find out if it is possible (other than rating or voting) in doing quality control in written pieces, for example. Maybe someone comes up with a brilliant title that makes the difference where someone else spend a lot of time with less impact. Is there a way to rate / reputate that? Really looking forward to play with that.

Word hopelijk snel vervolgd!

Erwin Blom

Colony: A platform for open organizations