De wens tot sturing van innovatie van technologie komt veel langs op SXSW. Dat we ‘evil AI’ moeten voorkomen, door afspraken te maken, dingen in te bouwen, dingen te verklaren en nog zo wat meer. Denk ook aan de geboden van Asimov voor robots. Ik geloof daar geen snars van. Volgens mij kan je de ontwikkeling van research fundamenteel niet sturen en kan er dus ook iets naars uit komen, of iets ‘gewoons’ dat zich toch leent voor onprettig gebruik door enge buren. Misschien is elke technologie wel ‘neutraal’ en kan het dus goed of kwalijk gebruikt worden. Dat thema zeilt hier af en toe voorbij, bijvoorbeeld inzake AI, maar men komt meestal niet verder dan ‘als het kwaadaardig wordt dan moeten we het afstoppen’. Of men verwijst naar Elon Musk, waar ik niet tegen op kan. Er werd ook wat gepreveld over de unintended consequences of technology – wat suggereert dat er vaak/altijd heldere intenties zijn in ontwikkeling. Dat geloof ik ook niet, er zijn gewoon veel chaotische ontdekkingsreizen en daar is ook niks mis mee. Serendipiteit is een groot goed.

Die enge dingen zou je dan willen remmen als het onprettig wordt, of zo? Gesteld dat je die ziet aan komen? Volgens mij kan dat dus niet. Let wel, het is hier een vrolijke, optimistische bedoening – en dat is ook mooi. Maar iemand moet toch een beetje somberen?!

Michiel Buitelaar