Afgelopen vrijdag was Fast Moving Targets op de MOJO Conference, een evenement dat een onderdeel is van de Mobile Movie Days dat weer wordt gehouden tijdens de Dutch Media Week. Het was een mooie dag met inspirerende sprekers en aansprekende voorbeelden. Laat je in korte tijd bijpraten over ‘the state of mobile journalism’.

 

Ruud van Gessel (Mobile Movie Days): “Smartphone filmen is volwassen geworden.”

Organisator Ruud van Gessel van de Mobile Movie Days en de Mojo Conference (Mobile Journalism) vertelt over de kracht van de mobiel als gereedschap voor filmers. “De camera levert andere standpunten op en je kunt overal bij zijn door het kleine formaat. Het levert andere verhalen op.”

 

Rob Freijssen (MOJO Trainer): “Iedereen kan filmen, maar niet iedereen kan een verhaal vertellen. Dat kun je wel leren.”

Rob Freijssen laat zien wat de toolkit van een mobiele journalist is. Naast je telefoon ben je voor een paar honderd euro klaar. Freijssen is MOJO trainer. “Iedereen kan filmen, maar niet iedereen kan een verhaal vertellen. Dat kun je wel leren. Je kunt dan met de mobiel andere publieken bereiken en andere mensen met hun telefoons als verhalenvertellers inzetten.”

 

Yusuf Omar (Hashtag Our Stories): “Wearables zijn de toekomst van storytelling.”

Yusuf Omar vertelt dat Hashtag Our Stories een wereldwijd nieuwsnetwerk is waar communities wordt geleerd hoe zij verhalen vertellen die anders niet aan bod komen. “De verhalen worden geschoten door communities en gecureerd en gemonteerd door journalisten. Factchecking en verificatie zijn belangrijker dan ooit. Daar zijn journalisten goed in.

Volgens Omar is de toekomst van verhalen vertellen niet de mobiel, maar kan dat een drone of een bril met camera zijn. “Nieuwe technologieen geven ons meer bronnen. De toekomst van storytelling is bijvoorbeeld wearables.”

 

Sumaiya Omar (Hashtag Our Stories): “The mobile phone is an atomic agent of change.”

Sumaiya Omar is mede-oprichter van Hashtag Our Stories, een wereldwijd netwerk van communities die met de mobiel hun verhalen vertellen. De reden van oprichting is dat veel verhalen simpelweg niet verteld worden, niet te zien zijn. Hashtag Our Stories geeft groepen een stem die nu onvoldoende gehoord worden. “The mobile phone is an atomic agent of change.”

 

Ouasssima Tajmout (FUNX): “Mensen zijn minder gestressed bij een mobiele telefoon.”

Ouasssima Tajmout werkt bij FUNX. Grote artiesten interviewt ze nog wel met een grote camera omdat die dat verwachten. Maar verder: “Mijn mobiele telefoon is mijn houvast.” Naast de kosten die ze noemt als voordeel van de mobiele telefoon, is de snelheid van editen en publiceren voor haar belangrijk. “Maar wij komen ook op plekken waar je met een grote camera niet van harte welkom wordt geheten. Een kleine mobiele telefoon is dan veel toegankelijker. Mensen zijn meer ontspannen, minder gestressed bij een mobiele telefoon dan bij een grote camera en een complete crew.”

 

Ruud van Gessel & Ghieslaine Guardiola maken de balans van de MOJO Conference op.

Organisator Ruud van Gessel en presentator Ghieslaine Guardiola van de MOJO Conference maken aan het eind van de dag de balans op.

Ghieslaine Guardiola: “Ik heb vandaag geleerd dat de mobiel helpt verhalen te vertellen van plekken waar je normaal niet komt en door mensen die normaal niet aan het woord komen.”

Ruud van Gessel: “Mojo’s kunnen niet alleen zelf schieten, ze kunnen ook zelf de verhalen die elders niet aan de orde komen distribueren. Dat is fascinerend.”

 

Playlist MOJO Conference 2018

De interviews werden gehouden tijdens de Dutch Media Week als onderdeel van de Mobile Movie Days, meer specifiek de MOJO Conference.