Als mijn maatje Roeland Stekelenburg en ik het over Top Names hebben, dan zeggen we tegen elkaar dat het een feestje is dat we dat iedere week mogen doen. Wat is er mooier dan wekelijks twee vertegenwoordigers van digitaal Nederland te mogen interviewen en daarmee aan het eind van de avond weer veel geleerd te hebben? Weinig. Voor ons is Top Names informatie, inspiratie en vermaak. En omdat we dat al 3 jaar doen, vieren we dat op dinsdagavond 1 juli in DeSmet in Amsterdam. Komen jullie ook? HIER aanmelden

Top Names is een product van de digitalisering. Dankzij de democratisering van media – productie en distributie zijn goedkoop geworden -, kunnen we iedere dinsdagavond in hoge kwaliteit volgens onze eigen regels tv maken. Of video produceren, hoe je het wil noemen. En omdat er dankzij de digitalisering geen schaarste meer is, kunnen we prime time uitzenden en kunnen we de tijd nemen waarvan we vinden dat ie nodig is. Ja, natuurlijk praten we een half uur over cloudcomputing of digitale burgerbescherming of innovatie in de sport. En dat zie of hoor je nergens anders. We zoomen in. We maken niche tv.

Top Names is ook een product van deze tijd. We willen niet alleen een zender zijn die een verhaal de wereld instuurt, we willen Top Names met ons publiek maken. Omdat we vinden dat het programma beter wordt met een betrokken publiek en omdat dat publiek aanvullende kennis heeft of verrassende invalshoeken. Daarom is het belangrijk om live uit te zenden en input via Twitter in het programma te verwerken. Het publiek is de extended redactie, samen maken we Top Names. Daarvoor dus dank!

Er zijn mensen die zeggen, dit zou toch ook op ‘gewone’ tv moeten worden uitgezonden? Nee, want dat gaat niet werken. Op ons eigen platform, op onze eigen site, kunnen wij spelen met het verwachtingspatroon. Op een ‘gewone’ zender wordt je min of meer gedwongen mee te gaan in de regels en vormen die daar gelden. Wat Top Names extra leuk maakt – vinden wij dan he 😉 – is dat we de stream al ruim vantevoren aanzetten en je dus bij de voorbereidingen bent. En dat we tussen twee programma’s door ook gewoon blijven streamen, wat vaak in zijn ongedwongenheid enorm leuke beelden en gesprekken oplevert. Je zou kunnen zeggen dat we iedere dinsdag twee programma’s opnemen maar dat je de making of er bij krijgt. Dat kan niet op een ‘gewone’ zender.

Iets anders waarom ik dit persoonlijk belangrijk vind, is omdat we met zijn allen heel slordig omgaan met onze eigen geschiedschrijving. Sind shet begin van publiek internet, al weer twintig jaar, zijn we allemaal onderdeel van een revolutie en we leggen die nauwelijks vast. En daarom blikken we soms ook terug naar het begin van de Digitale Stad of naar de eerste stappen op internet van de Volkskrant. Maar ook de interviews van nu met hun visies, idealen en ambities zijn geschiedschrijving. Over twintig jaar weten we hoe we nu tegen Google Glass of singularity aankijken. Benieuwd hoe antiek dat er straks gaat uitzien.

Wij vinden het enorm leuk om te doen, hopelijk vinden jullie het leuk om naar te kijken. En kom 1 juli naar DeSmet om 3 jaar Top Names met ons te vieren! HIER aanmelden.

[De foto is van Dennis Bouman. Dank, man!  Gemaakt in Austin Texas, waar we tijdens SxSW Top Names vandaan maakten.]