(Aflevering 6 van een serie van 28 over crowdfunding. De opmaat naar het event Kickstart Crowdfunding. Lees HIER meer over het evenement of koop HIER onmiddelijk een kaartje voor 125 euro ex btw. We hopen je er te treffen!)

De oplossing voor alles?

Even voor de goede orde: crowdfunding is niet de oplossing voor alles. En het is niet de enige manier van financieren. Er blijft niks mis met een plaat die uitkomt dankzij het budget van een platenmaatschappij. En geen probleem natuurlijk om een bedrijf met hulp van de bank te beginnen. Of subsidie binnen te halen voor kunst.

Maar het hoeft niet. Het kan ook anders. Het publiek wil bijdragen als het doel duidelijk is, de urgentie aanwezig en de initiatiefnemer zichtbaar keihard aan zijn droom werkt.

Dan kan crowdfunding overal over gaan. Kijk maar …

SPORT

Bij de Graafschap zijn de supporters de shirtsponsor

Onder de noemer D’ran zijn de supporters van De Graafschap 18 weken lang de shirtsponsor van hun club. Wie een shirt kocht en 19 euro bijbetaalde, vindt zijn naam nu terug op het shirt van zijn favorieten. Het woord D’ran wordt opgebouwd uit de namen van de deelnemers. Meer dan 2000 mensen deden mee.

“Supporters die deelnemen aan dit geweldige initiatief sieren niet alleen het originele wedstrijdshirt. Je kunt het shirt voor een gereduceerde meerprijs van slechts 50 euro direct aanschaffen. Je naam wordt bovendien ook vereeuwigd op een bord dat een mooie plek gaat krijgen bij het Supportershome. Net zoals de sponsoren een fraaie plek krijgen in het hoofdgebouw. Nog bijzonderder is de vermelding op de spelersbus. De rest van dit seizoen reist jouw naam mee op de achterkant van de touringcar van De Graafschap.”

BEDRIJF

Vliegende start voor snackbar

Ook in Amerika zijn er fans van de typisch Engelse fish & chips. Zo erg zelfs dat ze in Lawrence Kansas zo’n snackbar wilden beginnen. Via platform Indie Go Go werd een deel van het benodigde geld (5000 dollar) binnengehaald om in oktober met Queen Lizzy’s van start te gaan. Dat begin was zo succesvol dat bij de test in 90 minuten een voorraad op was die voor twee dagen was bedoeld.

“Queen Lizzy’s started with a “soft opening”, to test out procedures and demand, on Tuesday October 18th. On that first day, we had to close after 90 minutes, having gone through what we had assumed would be a two-day supply of food! We upped our supply order, and tried again on Wednesday. And Thursday. And Friday. The demand continued to grow, as did our order from our supplier! We had a few snags — mostly serving delays due to equipment and staffing bottlenecks, but that’s why one does a soft open!”

PUBLIEKE SECTOR

Een brug moet ook kunnen!

Benieuwd of het gaat lukken! Veel geslaagde voorbeelden van omvangrijke en begrotelijke projecten zijn er niet, maar I Make Rotterdam wil een houten voetgangersbrug realiseren van 17.000 planken en heeft daarvoor maar liefst 440.000 euro nodig. Vanaf 25 euro kun je meedoen en komt er een plank met je naam. Begin november gaat het initiatief voor het publiek open.

“I Make Rotterdam is een initiatief om burgers de kans te geven zelf de stad te maken. We her-denken de wijze waarop binnenstedelijke transformatie in tijden van crisis nieuw leven kan worden ingeblazen. De verstedelijking is onvermijdelijk en daar liggen de kansen voor een goede balans tussen welvaart en milieu, tussen economie en ecologie. Maar die kansen zijn er alleen wanneer de stad anders wordt bestuurd, ontworpen, georganiseerd en gepland dan nu. De wijze waarop burgers invloed uitoefenen verandert snel door de opkomst van digitale tools in de ruimtelijke ordening. I Make Rotterdam speelt hierop in door een platform te bieden voor particuliere initiatieven en crowdfunding.”

MEDIA

Een radiozender dankzij publieksgeld

Red Light Radio is een van de succesnummers van crowdfundplatform voordekunst. De liefhebbers van vrije radio – op de Amsterdamse Wallen wordt in een studio formatvrij passie voor muziek het internet op geknald – haalden maar liefst 30.000 euro op om een jaar lang te kunnen draaien.

Een van de krachten van Red Light Radio is dat de makers midden in de scene van de muzikale voorhoede staan. Ze brengen daarmee iets wat nergens anders is en waar de liefhebbers naar snakken. Daarbij waren ze goed in het teruggeven aan de supporters. Onder meer door online en offline te combineren en feesten voor de aanhang te organiseren.

KUNST

Napoleon is van mij!

Het Amsterdam Museum hoopt door crowdfunding 30.000 euro op te halen voor de restauratie van het schilderij De Intocht van Napoleon. Leuke aan deze actie is dat je kunt kiezen welk deel van de restauratie je voor je rekening neemt.

“Zo kan bijvoorbeeld het portret van Napoleon voor €250,00 worden gesponsord, kost zijn paard Marengo €25,00 en het portret van Baron van Brienen van de Groote Lindt €100,00. Alle donateurs ontvangen per e-mail een certificaat met een kleine uitleg over dat gedeelte c.q de persoon van het werk dat/die zij sponsoren.”

De eerste 3.000 euro werd door 89 mensen bijeengebracht.

ACTIE

Crowdfunding voor reclametijd

De acties rondom Occupy Wall Street hebben overal op de wereld opvolging gevonden. Wellicht is dat ook het geval met de actiemethoden. Zo zetten de actievoerders crowdfunding van LoudSauce in voor de financiering van een landelijke reclame van 30 seconden. Ze hadden de benodigde 5000 dollar in dagen bij elkaar.

“The process works as follows: LoudSauce obtains air time from Google TV ads by handing over the funds for airtime to the company. Google then places the ad on television while making sure that all of LoudSauce’s specifications are met, including that the ad is viewed by the agreed on amount of viewers. When all the ad’s funding runs out, Google TV stops running the ad.

It’s an innovative way to get the message out for a new kind of protest movement, one that refuses to let other people tell the protesters’ stories. Anthropologist David Graeber called it a movement of “horizontals,” of people who did not require hierarchical structures and who understood and believed in direct action.”

Bron Daily Crowdsource

WETENSCHAP

Geld voor de onderzoeker

De financiering van wetenschap staat op de helling. In Amerika nemen de budgetten met 20% af. Zou crowdfunding hier geen rol kunnen spelen is de vraag die Scifund Challenge zich stelt. Ze zijn het aan het uitzoeken!

“The #SciFund challenge is an effort to bring together interested scientists to attempt a grand experiment. We want *YOU* to try and take utilize crowdfunding to fund your science. But it would be no fun to do this alone. So, we’re marshaling the forces of science and unleash them in a frenzy of fund-raising in the month of November. Along the way, though, we’ll collaborate as a community – sharing thoughts, critiquing each others’ proposals, and seeing if Science Funding and Web 2.0 can work together to further the cause of SCIENCE!”