In de serie Terugblikken en Vooruitkijken vragen we iedereen mee te doen met een geautomatiseerd audio-interview. Je hoort vragen van Erwin Blom en wordt gevraagd die te beantwoorden. Dankzij Shoudio komt er na zes vragen een gemonteerd gesprek op de site. De vragen gaan over 2011 en 2012, we maken de balans op en kijken naar de toekomst. In deze aflevering Ron van der Sterren oprichter van Film It Yourself (FIY)

Ron is trots op het feit dat hij de sprong heeft gemaakt. Hij heeft zijn vaste baan bij de VPRO aan de wilgen gehangen en is voor zichzelf begonnen en probeert nu zijn droom te verwezelijken. Het staat natuurlijk niet vast of dat gaat lukken, maar na het eerste halve jaar met pieken en dalen is hij nog steeds heel blij dat hij de stap heeft gezet. “Pure winst.”

In 2011 zijn er geen ontwikkelingen geweest die voor Ron uit het niets kwamen of onverwacht waren. Hij is blij met een dienst als Instagram. “Dat bevestigt de vermoedens die ik heb en steunt mij in mijn eigen plan.”

Ron denkt dat apps als Zite en Flipboard in 2012 ook bij de grote massa zullen aanslaan. Nu is het gebruik en lezen van een tijdschrift op maat nog iets van een voorhoede. Maar door de gebruiksvriendelijkheid zullen meer en meer mensen er gebruik van gaan maken. Hierdoor zal een belangrijke functie van journalisten, het filteren van nieuws, worden overgenomen. Kortom: een spannende tijd!

Ron hoopt dat in 2012 video echt sociaal zal worden. Denkend aan YouTube klinkt dat misschien een beetje raar, maar ook daar is video vooral los zand, een mooie grabbelton. Ron mist context. Video’s die qua onderwerp of inhoud bij elkaar horen zouden ook zo aangeboden kunnen worden. Een soort van micro-mashup. En van die ontwikkeling hoopt Ron dan weer van te profiteren in 2012.