Gefeliciteerd, Daan Weddepohl en Peerby! De spullenleen-startup heeft 1,7 miljoen euro aan investering opgehaald. De Franse investeringsmaatschappij XAnge leidde de investeringsronde en het Nederlandse Sanoma Ventures deed voor een tweede keer mee. Ook Ivy league accelerator Techstars en Angels uit Canada en de VS investeerden. Fast Moving Targets volgt Peerby al sinds 2012, het jaar waarin de onderneming van start ging. Een overzicht.

Oktober 2012

Oktober 2012 was Daan Weddepohl voor het eerst te gast bij Fast Moving Targets. Toen had Peerby nog maar een paar duidend gebruikers die elkaar volgens Weddepohl door het uitwisselen van gereedschap, discobollen en soms zelfs huisdieren leerden kennen. Wat er na het uitwisselen van spullen gebeurt? Op het moment nog niets, vertelde hij: “Het faciliteren van contact rondom het uitlenen van spullen blijkt al genoeg om een gevoel van veiligheid en verbondenheid in een wijk te creëeren.”

Onlangs was Daan er in het kader van de zogenoemde #sharingweek. Hij vertelde dat de inspiratie tot 2009 uit een brand kwam. Hij was zijn spullen kwijt en moest mensen wel vragen of hij wat kon lenen. Dat bleek een band te scheppen en mensen vonden het leuk om goed te doen. Daar kwam het idee tot Peerby uit dat in 2012 lanceerde. Inmiddels zitten er 250.000 spullen in het systeem die mensen wel hebben en 750.000 spullen die mensen niet hebben.

Het korte termijn businessmodel van Peerby is een leenverzekering waar mensen voor betalen. Op de lange termijn denkt Peerby een percentage te gaan ontvangen op transacties. Als mensen betalen voor het lenen van spullen. Maar vooralsnog is er net 1,7 miljoen in de kas gestort door investeerders. Daar kan Peerby internationaal mee gaan uitrollen. Want dat is wat Peerby wil met het opgehaalde geld. Het doel is om eind volgend jaar actief te zijn in tenminste 50 steden in de VS.

Van harte, Daan en Peerby!