Waag Society en Fast Moving Targets presenteren: Fix The Internet, een serie over de vraag wat er stuk is aan internet, hoe dat komt, maar ook: hoe dat internet te repareren valt. Marleen Stikker (Waag Society) stond aan de wieg van publiek internet in Nederland. Ze was onder meer een van de oprichters van De Digitale Stad: “Elke technologie die gesloten is moet je afwijzen.”

Bekijk het complete gesprek dat Mieke van Heesewijk had met Marleen Stikker. Enkele quotes:

“Het internet is stuk omdat we het niet meer vertrouwen. We kunnen niet meer vertrouwen op de technologie zoals die ons nu wordt geleverd. Op elk nivo van internet, van hardware tot software, overal zitten achterdeuren in waar de NSA, of je lokale variant daarvan, meegluurt.”

“De waarde voor investeerders is op internet belangrijker geworden dan de waarde die gaat over maatschappelijke of sociale vraagstukken. Terwijl die centraal zouden moeten staan bij het ontwikkelen van technologie.”

“Een minister voor startups, daar wordt internet mee geassocieerd, dat lijkt me dramatisch. Internet wordt teruggebracht tot slimme jonge jongens die snel geld gaan maken. Dat is waar internet ook aan stuk gaat. Niet door slimme jonge jongens, maar door venture capital, snel geld maken en de amoraliteit daarvan. Die zullen nooit vragen over het effect van technologie stellen.

“Elke technologie die gesloten is moet je afwijzen. Om maatschappelijk, democratisch, politiek, moreel en pragmatische redenen. Je moet de sleutel niet uit handen geven.”

————

In de interviewserie Fix The Internet gaan elf pleitbezorgers van een vrij en open internet gaan in interviews in op hun visies: Marleen Stikker (Directeur Waag Society, oprichter De Digitale Stad), Marietje Schaake (Europarlementariër D66), Caroline Nevejan (TU Delft, mede oprichter Waag Society), Christiaan Alberdingh Thijm (jurist, Brandeis), Hans de Zwart (Directeur Bits Of Freedom, Daniel Karrenberg (Chief Scientist RIPE NCC), Menso Heus (Coördinator Internet Protection Lab), Melanie Rieback (Radically Open Security) Jaromil (Dyne.org) Cees de Laat (Hoogleraar Universiteit van Amsterdam), Michiel Leenaars (Director of Strategy NLnet).

Erwin Blom, Mieke van Heesewijk en Marleen Stikker verzorgden de interviews, Bas Peters, de studioregistratie, Louise Koopman de redactie en Martinus Meiborg de montage.