Waag Society en Fast Moving Targets presenteren: Fix The Internet, een serie over de vraag wat er stuk is aan internet, hoe dat komt, maar ook: hoe dat internet te repareren valt. Marietje Schaake is Europarlementariër voor D66 en een pleitbezorger voor een vrij en open internet: “Als we het internet open willen houden, moeten we in actie komen.”

Bekijk het complete gesprek dat Marleen Stikker en Erwin Blom met Schaake hadden. Enkele quotes:

“De strijd tussen de individuen die vrijheid willen en de regeringen die top down willen controleren speelt zich op en om het internet af. Er zijn veel mensen bezig het internet dat open was, stuk te maken.”

“Open samenlevingen staan heel erg onder druk. Het is de verantwoordelijkheid van iedereen die zich hier zorgen over maakt om dit beter te maken. De kennis van mensen die veel van technologie weten kan helpen om beslissingen op politiek nivo verstandiger te maken. Je moet technologie eerst snappen om te kunnen begrijpen wat de maatschappelijke gevolgen zijn.”

“Er is te weinig aandacht voor toegang tot informatie, de presentatie van informatie en het publieke belang van informatie. Het publieke belang moet beter beschermd worden. Diensten worden over de hele wereld gebruikt, terwijl wetgeving nog altijd in landen wordt gemaakt. Hooguit op Europees nivo. Dat zorgt voor een spanningsveld.”

“Het internet besturen is iets wat je zo min mogelijk zou moeten willen. Maar als je het open wil houden, moet je in actie komen. Grote bedrijven en overheden proberen controle en grip te krijgen. Daar moet de Europese Unie, maar ook haar lidstaten en de burgers stevig tegenin gaan. We proberen nu normen overeen te komen in plaats van wetten.”

———

In de interviewserie Fix The Internet gaan elf pleitbezorgers van een vrij en open internet gaan in interviews in op hun visies: Marleen Stikker (Directeur Waag Society, oprichter De Digitale Stad), Marietje Schaake (Europarlementariër D66), Caroline Nevejan (TU Delft, mede oprichter Waag Society), Christiaan Alberdingh Thijm (jurist, Brandeis), Hans de Zwart (Directeur Bits Of Freedom, Daniel Karrenberg (Chief Scientist RIPE NCC), Menso Heus (Coördinator Internet Protection Lab), Melanie Rieback (Radically Open Security) Jaromil (Dyne.org) Cees de Laat (Hoogleraar Universiteit van Amsterdam), Michiel Leenaars (Director of Strategy NLnet).

Erwin Blom, Mieke van Heesewijk en Marleen Stikker verzorgden de interviews, Bas Peters, de studioregistratie, Louise Koopman de redactie en Martinus Meiborg de montage.