Topic: Onderwijs

Drie jaar Top Names: 277 gasten, veel bier en interessante gesprekken

Drie jaar Top Names. dat betekent feest. Tijdens een speciale uitzending vanuit Studio Desmet: Top Names on stage met vijf opvallende gasten uit het verleden. Maurice de Hond, Yme Bosma, Raimo van der Klein, Roos van Vugt en GabyGaby vertellen hoe hen het is vergaan.

Ruben Timmerman (Springest): “Mijn droom? I’m living it”

Twee jaar terug liet Ruben Timmerman al met veel bravoure weten dat zijn Springest de Amazon van het leren moet worden. Tijd om te kijken hoe het er op dit moment voor staat. Timmerman was te gast in Top Names waar hij sprak over groei, geld, Duitsland en de contacten met Linkedin.

FMT Workforce: Dit kan het onderwijs van verstoorde markten leren

Wat kan de onderwijswereld leren van andere markten die door digitalisering werden verstoord? Die vraag legde Kennisnet Innovatie voor aan de FMT Workforce, de community van Fast Moving Targets. In een online brainstorm van 30 dagen roerden tientallen specialisten, ervaringsdeskundigen en geïnteresseerden zich. Een selectie van de gesignaleerde trends.

Jurriaan van Rijswijk (Center for Applied Games): Nederland is een koploper in de game industrie

Spellen waarmee je gedrag kunt veranderen, ofwel applied games, zijn in opkomst. Ervaring leert dat de games echt kunnen werken, waardoor de vraag groeit. Het onlangs geopende Center for Applied Games wil de ontwikkeling verder ondersteunen. Initiatiefnemer Jurriaan van Rijswijk was te gast in Top Names.

FMT Workforce: Van het gesprek wordt álles beter

We zijn net 2,5 week op weg met FMT Workforce, de dienst waar bedrijven tegen betaling vragen en opdrachten bij de FMT Community kunnen neerleggen, en ik wordt er alleen maar enthousiaster over. Waarom? Omdat de kwaliteit van de input hoog is, omdat ik ook als deelnemer aan het denken gezet wordt, omdat ik denk dat we hier iets met potentie in handen hebben.

Maurice de Hond (O4NT): “Het businessmodel van de Steve Jobs-scholen? De software!”

Ruim een jaar geleden sprak Maurice de Hond in Top Names over zijn plannen voor een nieuwe vorm van onderwijs. Inmiddels zijn de eerste zogenaamde Steve Jobs scholen een feit, lonkt internationale uitrol en gaat geld verdiend worden met software.

Yuri van Geest (Singularity University): “Door technologie gaan we van schaarste naar overvloed.”

Yuri van Geest is ambassadeur van de Singularity University. Een wereldwijde beweging die er vanuit gaat dat verschillende exponentieel groeiende technologieën, denk bijvoorbeeld aan biotechnologie, nanotechnologie, zonnecellen en sensoren, elkaar gaan versterken wat zal leiden tot radicale innovatie voor de grote vraagstukken van de hedendaagse wereld. “Door technologie gaan we van schaarste naar overvloed.”

Erik Huizer (Surfnet) over de kwetsbaarheid van internet: “De groei komt in het gedrang”

Dit jaar is het 25 jaar gelden dat Nederland met het internet verbonden werd. Erik Huizer, na omzwervingen weer werkzaam bij Surfnet, was er ook al bij toen dat gebeurde. In Top Names blikt hij terug en kijkt hij vooruit.

Jelmer Evers: “In plaats van excellentie zou excelleren het uitgangspunt bij onderwijs moeten zijn”

Jelmer Evers is leraar geschiedenis. Eerder was hij in Top Names te gast om te praten over innovatie in het onderwijs. Nu plaatst hij kanttekeningen bij de ingezonden brief van staatssecretaris Dekker in de Volkkrant waarin hij zich sterk maakt voor meer uitdagingen in het onderwijs voor de goede leerlingen in een klas.